FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FINA: u svibnju blokirani računi 21.210 pravnih osoba

ZAGREB, 5. srpnja 2006. (Hina) - Krajem svibnja ove godine blokirane račune u Hrvatskoj je imalo 21.210 pravnih osoba, a njihovi su nepodmireni nalozi za plaćanje iznosili više od 11,26 milijardi kuna, podatci su Financijske agencije objavljeni na njenim Internet stranicama.
ZAGREB, 5. srpnja 2006. (Hina) - Krajem svibnja ove godine blokirane račune u Hrvatskoj je imalo 21.210 pravnih osoba, a njihovi su nepodmireni nalozi za plaćanje iznosili više od 11,26 milijardi kuna, podatci su Financijske agencije objavljeni na njenim Internet stranicama.

Usporede li se ti podatci s podatcima za travanj, u svibnju je blago porastao broj insolventnih pravnih osoba, ali se iznos nepodmirenih naloga nije mijenjao.

Tako je broj insolventnih pravnih osoba u svibnju porastao za 80 u odnosu na travanj, iznos nepodmirenih naloga ostao je kao i u travnju 11,26 milijardi kuna.

Broj zaposlenih koji rade u insolventnim tvrtkama povećao se pak za 1.260 radnika, sa 35.635 u travnju na 36.895 u svibnju.

Iz Fine napominju da su se obilježja evidentiranih dospjelih nepodmirenih naloga u dužem razdoblju, neovisno o kretanjima tih obveza, ustalila - najveći se dio, prema djelatnostima, odnosi na tvrtke s područja trgovine, teritorijalno znatno ispred ostalih su poslovni subjekti iz Grada Zagreba, po vremenskom trajanju blokada dominiraju ona u trajanju dužem od godinu dana, a po osnovi nastanka pretežu temeljene na sudskim rješenjima.

Struktura se, dakle, prijavljenih nepodmirenih obveza po svojoj osnovi gotovo ne mijenja. Od svih se obveza najurednije podmiruju one po osnovi doprinosa iz plaća i na plaće, navode iz Fina-e.

Iznose pritom podatak da se, što se tiče trajanja blokada računa, nešto ispod 90 posto redovito odnosi na one duže od jedne godine, odnosno da se najveći dio odnosi na pravne osobe u dugotrajnim stečajevima.

Tako je krajem prosinca 2005. njihov udjel u strukturi iznosa ukupnih blokada bio 87,3 posto, a krajem svibnja ove godine 88,8 posto.

Financijska agencija objavila je i posebnu publikaciju o nepodmirenim obvezama, te ocjenjuje da se te obveze već više godina, odnosno od 1999., uz neizbježne oscilacije, smanjuju.

No, protekla 2005. godina izdvojila se iz spomenutih kretanja, jer su se broj blokiranih pravnih osoba i iznosi blokada tijekom čitave godine zadržali na gotovo istoj razini, prenosi Fina i na svojim web stranicama.

FINA-ina statistika od 1999. pokazuje da je najviše insolventnih pravnih osoba bilo krajem 2001., njih 33.853, a najmanje krajem 2004. godine, njih 19.720.

Najmanji pak iznos nepodmirenih naloga zabilježen je krajem prošle godine, 10,98 milijardi kuna, dok je krajem 1999. iznos nepodmirenih naloga iznosio gotovo 26,6 milijardi kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙