FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: SAD ne žele prejudicirati rješenje za Kosovo

BEOGRAD, 26. srpnja 2006. (Hina) - SAD ne žele prejudicirati rješenje konačnog statusa Kosova, izjavio je u srijedu u Beogradu američki izaslanik za status Kosova Frank Wiesner.
BEOGRAD, 26. srpnja 2006. (Hina) - SAD ne žele prejudicirati rješenje konačnog statusa Kosova, izjavio je u srijedu u Beogradu američki izaslanik za status Kosova Frank Wiesner.

"Nećemo se izjašnjavati o pitanju statusa Kosova u ovoj fazi, jer smatramo da je važno postići dogovor između strana i pregovarača o osnovnim elementima za budućnost Kosova", kazao je Wiesner novinarima na završetku dvodnevnog posjeta Beogradu. Ondje je razgovarao sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom, ministrom vanjskih poslova Vukom Draškovićem te predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.

Wiesner je naglasio da je nužno postići dogovor koji će zaštititi manjine na Kosovu i omogućiti im pristojan život u budućnosti, te da i Beograd i Priština moraju u idućoj "ubrzanoj fazi" - u nastavku pregovora u kolovozu u Beču - pristupiti s fleksibilnošću, kako bi se postiglo realno rješenje.

Američki diplomat je ponovio smjernice Kontaktne skupine po kojima ne može biti podjele Kosova, te dodao da će se SAD usprotiviti odlukama ili postupcima koji bi vodili ka tome, te je naglasio potrebu uključivanja kosovskih Srba u privremene kosovske institucije. Vlasti u Srbiji je pozvao da pokažu "suzdržanost" u odnosu na Srbe na Kosovu.

U proteklih sedam godina, kazao je Wiesner, na Kosovu je ostvaren napredak u odnosu na 1999. godinu, iako još mnogo toga treba učiniti. Nedavni sastanak u Beču, po njegovim riječima, ima "povijesni" značaj, jer su se prvi put demokratski izabrani lideri obiju strana sreli "licem u lice".

"Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je bečki sastanak imao veliko značenje za sve koji tragaju za rješenjem kosovskog pitanja", ocijenio je Wiesner, dodajući da SAD očekuju da rješenje za status Kosova bude postignuto do kraja ove godine, a da od Prištine očekuje da ispuni standarde, odnosno stvori učinkovitu vlast koja će osigurati prava svih građana, da aktivno sudjeluje u postizanju realnog rješenja na Kosovu i pruži ruku pomirenja srpskoj zajednici.

Američki izaslanik iz Beograda odlazi u Prištinu, gdje će razgovarati s predstavnicima kosovskih institucija i predstavnicima srpske zajednice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙