FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tadić: Neovisnost Kosova bi izazvala nestabilnost u regiji

BRUXELLES, 18. srpnja 2006. (Hina) - Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u utorak u Bruxellesu da bi neovisnost Kosova izazvala nestabilnost u regiji te da Srbija još nije odlučila hoće li sudjelovati na pregovorima o statusu Kosova sljedeći tjedan u Beču.
BRUXELLES, 18. srpnja 2006. (Hina) - Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u utorak u Bruxellesu da bi neovisnost Kosova izazvala nestabilnost u regiji te da Srbija još nije odlučila hoće li sudjelovati na pregovorima o statusu Kosova sljedeći tjedan u Beču.

"Neovisno Kosovo bilo bi presedan i postalo bi problem za regionalnu stabilnost, ne samo na Balkanu nego i u drugim regijama u svijetu", rekao je Tadić nakon sastanka s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

Tadić je rekao da u Srbiji još nisu odlučili hoće li sudjelovati na sastanku između najviših predstavnika Kosova i Srbije, koje je posebni izaslanik UN-a Marti Ahtisaari zakazao za 24. srpnja u Beču.

"Mi smo spremni sudjelovati, ali očekujemo da nam Ahtisaari dostavi uvjete za pregovore", rekao je Tadić.

Sastanak u Beču zamišljen je kao prvi sastanak na kojem bi se prvi put izravno pregovaralo o konačnom statusu Kosova. Dosadašnji pregovori, koji se od početka ove godine vode uz posredovanje Martija Ahtisaarija, odnosili su se na decentralizaciju i zaštitu srpske manjine na Kosovu.

Tadić je rekao da Srbija teži kompromisu "koji bi uvažio legitimni interes Albanaca na Kosovu i istodobno obranio srpski teritorijalni integritet i suverenost".

Međunarodna zajednica želi da se pitanje konačnog statusa Kosova riješi do kraja ove godine.

Tadić je s Barrosom razgovarao i o suradnje Srbije s Haškim sudom. Europska komisija je u svibnju ove godine prekinula pregovore o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom zbog izostanka pune suradnje s Haškim sudom.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica u ponedjeljak je predstavnicima EU-a predstavio akcijski plan svoje vlade o uhićenju bivšeg ratnog vođe bosanskih Srba Ratka Mladića.

Predsjednik Komisije Barroso je pozdravio taj plan, naglasiviši da je suradnja s Haškim sudom "ključna" za odnose između Srbije i EU-a i da taj plan treba dovesti do konkretnih rezultata.

"Ako Srbija uspostavi punu suradnju s Haškim sudom, još ima vremena da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju zaključi prije kraja ove godine", rekao je Barroso.

Tadić je rekao da je njegova zemlja odlučna uspostaviti punu suradnju sa Sudom u Haagu, jer "bez rješenja toga pitanja ne možemo imati bolje odnose s EU-om, a naš je cilj da u sljedećih nekoliko godina postanemo članica".

Predsjednik Barroso je najavio da će Komisija ovoga tjedna predložiti vizne olakšice za Srbiju i ostale balkanske zemlje. Rekao je da će vize ostati, ali se, prema prijedlogu Komisije, neće naplaćivati studentima, znanstvenim istraživačima i poslovnim ljudima koji putuju u EU. Prijedlog Komisije trebaju podržati zemlje članice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙