FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: Počeli izravni pregovori o Kosovu

BEČ, , 24. srpnja 2006. (Hina) - Izravni pregovori Beograda i Prištine o budućnosti Kosova počeli su u ponedjeljak u Beču.
BEČ, , 24. srpnja 2006. (Hina) - Izravni pregovori Beograda i Prištine o budućnosti Kosova počeli su u ponedjeljak u Beču.

U srpskom izaslanstvu su predsjednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica, a u izaslanstvu kosovskih Albanaca predsjednik i premijer Kosova, Fatmir Sejdiu i Agim Ceku.

Pregovorima predsjeda posebni izaslanik UN za Kosovo Martti Ahtisaari, a nazočni su predstavnici EU, kontakt skupine i NATO-a, te austrijski savezni kancelar Wolgfang Schuessel, te austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik.

Nakon dolaska u Palaču Donje Austrije, u središtu Beča, gdje se održavaju pregovori, austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik rekla je novinarima da očekuje "više realizma i angažmana obiju strana".

Današnji pregovori Beograda i Prištine u Beču, kako se ocjenjuje, bit će razmjena mišljenja na visokoj razini, srbijanskoga i izaslanstva kosovskih Albanaca.

Pregovori Beograda i Prištine počeli su prije šest mjeseci u Beču, o bitnim točkama budućega ustroja Kosova, koje je od 1999. pod upravom Ujedinjenih naroda. U pregovorima o decentralizaciji,pravima manjina, zaštiti crkvenih i kulturnih institucija srpske manjine na Kosovu, gospodarskim odnosima Beograda i Prištine, postignuti su dosad mali pomaci.

Međutim, glavna razlika u stajalištima dviju strana je o konačnom statusu Kosova. Nakon dolaska u Beč srpski premijer Vojislav Koštunica izjavio je da "postoji okvir za kompromis, a to su međunarodni dokumenti". Srpski ministar vanjskih poslova Vuk Drašković kazao je: "Srbija neće prihvatiti nametnuto rješenje, Srbija daje Kosovu neovisnost unutar Srbije".

"Vjerujemo da ćemo uvjeriti sve strane da je jedino realno rješenje neovisnost Kosova", rekao je po dolasku u Beč kosovski predsjednik Sejdiu.

Ako dvije strane u pregovorima ne postignu suglasnost o rješenju statusa Kosova, prema izjavi zamjenika glavnog pregovarača za Kosovo Alberta Rohana za Austrijski radio (ORF) - "Vijeće sigurnosti morat će donijeti odluku".

Mandat posebnoga izaslanika Ujedinjenih naroda za Kosovo Marttija Ahtisarija i njegova zamjenika ističe krajem ove godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙