FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za utorak, 25. srpnja

ZAGREB, 25. srpnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije informacije za utorak, 25. srpnja.
ZAGREB, 25. srpnja 2006. (Hina) - Najavljujemo važnije informacije za utorak, 25. srpnja.

ZAGREB - Deficit na tekućem računu platne bilance Hrvatske u prvom je tromjesečju ove godine iznosio oko dvije milijarde eura, što je za 29,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, preliminarni su podaci Hrvatske narodne banke. Takav rast deficita tekućeg računa platne bilance najvećim je dijelom rezultat pogoršanja salda u robnoj razmjeni s inozemstvom. Deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom u prvom je tromjesečju ove godine iznosio 1,86 milijardi eura i u odnosu na isto razdoblje lani veći je za 18,7 posto. U prvom tromjesečju ove godine, za razliku od prošle, ostvaren je i manjak na računu usluga, od 43 milijuna eura, što se objašnjavaju učinkom na turizam uskrsnih blagdana, koji su ove godine bili u travnju, a prošle u ožujku. Negativni saldo povećan je i na računu faktorskih dohodaka, za oko sto milijuna eura. Manjak na računu dohodaka tako je u prvom tromjesečju ove godine iznosio 378 milijuna eura, prema 278 milijuna eura u istom razdoblju lani.

ZAGREB - Ukupna zaračunata bruto premija 23 hrvatska osiguravatelja iznosila je na kraju lipnja ove godine 4,4 milijarde kuna i bila je je za 21,5 posto, odnosno 781,5 milijuna kuna veća u odnosu na stanje s kraja svibnja ove godine, pokazuju podaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa). Od ukupnog iznosa bruto premija iz prvih šest mjeseci ove godine na neživotna osiguranja odnosi se 3,4 milijarde kuna ili 21,55 posto više nego krajem svibnja ove godine, a na životna milijardu kuna ili 21,35 posto više.

ZAGREB/KUTJEVO - Poljoprivredno-prehrambena tvrtka Kutjevo u prvih je šest ovogodišnjih mjeseci ostvarila 5,18 milijuna kuna neto dobiti, za razliku od istog lanjskog razdoblja kada je poslovala s gubitkom od 273 tisuće kuna. Ostvarena dobit u skladu je s očekivanjima te potvrđuje da se tvrtka postupno stabilizira i ostvaruje sve bolje rezultate, navodi se u pojašnjenju poslovnih rezultata koje prenosi Varaždinska burza. Ukupni prihodi Kutjeva u prvom su polugodištu iznosili 107,27 milijuna kuna i veći su za 4,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ukupni rashodi Kutjeva u prvom su polugodištu smanjeni za 0,9 posto, na 102,09 milijuna kuna.

Urednica: Davorka Stanešić

tel. 01/4808 680

fax 01/4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙