FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Studija: Siromašniji stare brže od bogatih

LONDON , 20. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Osobe lošijeg društveno-ekonomskog statusa stare brže od svojih vršnjaka čiji je status bolji, izvijestili su u četvrtak britanski znanstvenici iz bolnice St Thomas u Londonu.
LONDON , 20. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Osobe lošijeg društveno-ekonomskog statusa stare brže od svojih vršnjaka čiji je status bolji, izvijestili su u četvrtak britanski znanstvenici iz bolnice St Thomas u Londonu.

Studija je pokazala kako siromašnije osobe imaju kraće telomere, vrške kromosoma koji sprečavaju njihovo trošenje, što takve osobe čini biološki starijima od njihovih vršnjaka iz dobrostojeće skupine. "Čini se da socijalni status ne utječe samo na zdravstveno stanje i bolesti povezane sa starenjem, nego i na sam proces starenja", smatra dr. Tim Spector iz londonske bolnice.

Svaki put kad se stanica podijeli, telomeri se skraćuju. Gubitak se povezuje sa starenjem. Znanstvenici zbog toga vjeruju da upravo telomeri skrivaju tajnu mladosti i procesa starenja.

Oni su usporedili duljinu telomera kod 1552 Britanke u dobi od 18 do 75 godina. Unatoč istim navikama i karakteristikama jedne skupine žena poput pretilosti, navike pušenja, tjelovježbe i slično, što također utječe na proces starenja, znanstvenici su ustvrdili da su žene lošijeg imovinskog stanja imale znatno kraće telomere. Ustanovljeno je da je imovinski dobrostojeća skupina bila prosječno sedam godina "mlađa" od one lošijeg društveno-ekonomskog statusa.

Istraživanje je provedeno i na 17 blizanačkih parova koji su odrasli zajedno no kao odrasle osobe su, uglavnom nakon udaje ili ženidbe, počeli živjeti u različitim društveno-ekonomskim uvjetima. Ustanovljeno je da je organizam onih koji su se bogatije oženili (udale) bio prosječno devet godina mlađi od organizma siromašnije braće ili sestara.

Dr. Spector objašnjava kako psihološki stres ili gubitak kontrole nad nekim važnim faktorom u životu može imati važan biološki utjecaj na organizam, što znači da može podići razinu hormona stresa u tijelu zbog čega stanice brže umiru. Hormoni stresa oštećuju stanice zbog oslobađanja slobodnih radikala, čestica koje nalazimo u okolišu i koje se stvaraju u organizmu u stresnim situacijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙