FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri: izvrsna suradnja hrvatske i slovenske policije

ROVINJ,18. srpnja 2006.(Hina) - Hrvatski i slovenski ministri unutarnjih poslova Ivica Kirin i Dragutin Mate na današnjem bilateralnom susretu u Rovinju izvrsnom su ocijenili suradnju policija dviju država, istaknuvši kako je vrlo razvijena i intenzivna.
ROVINJ,18. srpnja 2006.(Hina) - Hrvatski i slovenski ministri unutarnjih poslova Ivica Kirin i Dragutin Mate na današnjem bilateralnom susretu u Rovinju izvrsnom su ocijenili suradnju policija dviju država, istaknuvši kako je vrlo razvijena i intenzivna.

Suradnja se očituje u provedbi međunarodnih projekata, potpisanih sporazuma i ugovora te održavanjem redovitih sastanaka na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Kirin je rekao da je zbog turističke sezone pojačana koordinacija sa slovenskom graničnom policijom kako bi se smanjile velike kolone i duga čekanja na granici a da se poštuju načela Schengenskog režima. "Hrvatski gosti najprije susretnu naše policajce i bitno je kakav je njihov pristup prema njima. Hrvatska je po svim pokazateljima sigurna i mirna zemlja što potvrđuje i stalan rast turističkog prometa, čemu pridonose i naši djelatnici", naglasio je Kirin.

Slovenski ministar Mate kazao je da je na visokoj razini i suradnja kriminalističkih policija dviju država, što potvrđuje i nedavno uspješno otkrivanje ilegalne proizvodnje i prodaje oružja te razbijanje međunarodnog lanca krijumčara droge i ljudi.

Ministar Kirin je odgovarajući na novinarske upite odbacio tvrdnje ribara da ih policija ne štiti dostatno u Savudrijskoj vali od slovenskih ribara. "Nije istina da hrvatska policija ne štiti interese hrvatskih ribara. Dok se ne riješi granica na moru, hrvatska i slovenska policija dogovorile su se da za svaki izgred zajednički isplove hrvatska i slovenska policijska plovila", kazao je Kirin. Po njegovim riječima hrvatska policija o svakom izgredu u Savudrijskoj vali izvješćuje i slovensku policiju. Stoga je pozvao hrvatske i slovenske ribare da budu strpljivi te ih zamolio da ne izazivaju sukobe jer afere nisu potrebne.

Ministar Mate kazao je kako policija nije tijelo koje određuje granicu, nego da, naprotiv, čuva granicu, podsjetivši na Brijunsku deklaraciju koja je lani potpisana na zajedničkoj sjednici dviju vlada o razgraničenju na moru.

Komentirajući najavu Joška Jorasa koji, po slovenskim medijima, ovih dana kani maknuti četiri velike betonske vaze kojima je hrvatska granična policija zagradila njegov ilegalni makadamski put kojim je prije prelazio hrvatsko-slovensku granicu, ministri Kirin i Mate izjavili su kako o tome nije bilo danas govora.

"To je politička tema o kojoj moraju raspravljati druga ministarstva. Joras sigurno ne će pokvariti odnose sa slovenskom policijom. Mi želimo isključivo smanjiti broj izgreda dok se dvije zemlje ne dogovore o svim graničnim prijelazima, odnosno razgraničenju. Neka se diplomacija dogovori, a mi ćemo postupiti onako kako ona naloži", zaključio je ministar Kirin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙