FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Češkoj s radom započela prva solarna elektrana

PRAG, 18. srpnja 2006. (Hina/Dpa) - Prva komercijalna solarna elektrana u Češkoj počela je početkom ovoga tjedna opskrbljivati nacionalnu mrežu električnom energijom.
PRAG, 18. srpnja 2006. (Hina/Dpa) - Prva komercijalna solarna elektrana u Češkoj počela je početkom ovoga tjedna opskrbljivati nacionalnu mrežu električnom energijom.

"Spojeni smo na mrežu", kazao je Vladimir Mlecka, voditelj projekta solarne elektrane koja se nalazi nedaleko Opatova, na istoku zemlje.

Elektrana će godišnje proizvoditi 60 megawata električne energije što je dovoljno za namirivanje potreba 20 domaćinstava. Izgradnja još jedne, deset puta veće solarne elektrane, trebala bi biti dovršena do kraja godine.

Nakon što je Češka donijela zakon o obnovljivim izvorima energije i sustavu subvencija koji su stupili na snagu 1. siječnja, solarna energija postala je komercijalno održiva, istaknuo je Mlecka. Tim se zakonom podržava korištenje solarne energije tako što se povrat ulaganja omogućava nakon deset godina.

Usprkos vladinim poticajima, Mlecka drži da je projekt njegove tvrtke pretrpio veliku financijsku štetu zbog birokracije državne kompanije CEZ koja upravlja mrežom na koju je solarna elektrana priključena.

"Drago nam je što smo djelatnike CEZ-a uspjeli nagovoriti da našu elektranu priključi na mrežu", kazao je on.

Mlecka predviđa povećanje češkog tržišta solarne energije, iako smatra da Češka nije ulagačima tako zanimljiva kao što su to Njemačka i Španjolska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙