FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Koncert Josea Cure na Trsatu 17. srpnja

RIJEKA, 16. srpnja 2006. (Hina) - Koncert slavnog tenora Josea Cure koji će 17. srpnja, u sklopu Riječkih ljetnih noći, nastupiti u Marijinu perivoju na Trsatu najavljen je danas na konferenciji za novinare u Grand hotelu Bonavia.
RIJEKA, 16. srpnja 2006. (Hina) - Koncert slavnog tenora Josea Cure koji će 17. srpnja, u sklopu Riječkih ljetnih noći, nastupiti u Marijinu perivoju na Trsatu najavljen je danas na konferenciji za novinare u Grand hotelu Bonavia.

Nastup su najavili Jose Cura i njegova partnerica na koncertu mezzosopranistica Dubravka Šeparović - Mušović, dirigentica Nada Matošević koja će ravnati orkestrom Opere HNK Ivana pl. Zajca i intendantica riječkog Kazališta Mani Gotovac.

Na programu su djela P. Mascagnija, Arija Santuzze, U. Giordana, R. Leoncavalla, G. Puccinija, C. Saint - Saensa i G. Bizeta.

Jose Cura iskazao je zadovoljstvo što će sutra nastupiti u Rijeci, a posebno je istaknuo profesionalnost i kvalitetu rada dirigentice Nade Matošević.

Govoreći o umijeću pjevanja, rekao je da elektronika i kompjuterizacija, iako imaju i dobrih strana, negativno i sve više utječu na glazbu.

Cura, koji profesionalno i dirigira i pjeva, sada oko tri četvrtine nastupa posvećuje pjevanju, a ostali dio dirigiranju, ali će se, kako je najavio, za nekoliko godina više posvetiti dirigiranju.

Cura je jedan od najvećih tenora današnjice. Svjetsku je slavu stekao originalnim interpretacijama opernih rola, od kojih posebno uloga Verdijeva Othella i Saint-Saensova Samsona.

Poznat je po nekonvencionalnim izvedbama, kao i po tome da je prvi umjetnik koji je gotovo istodobno pjevao i dirigirao. U hamburškoj je operi 2003., iste večeri, najprije dirigirao operom "Cavalleria Rusticana", a potom otpjevao ulogu Canija u "Pagliaccima".

Cura je rođen 1962. godine u Argentini, gdje je sa 16 godina krenuo na glazbenu poduku, s 20 je nastavio studirati s ciljem da postane dirigent i skladatelj, a od 1988. se usavršavao u pjevanju.

U prvoj glavnoj ulozi nastupio je u Trstu 1993., u Bilbaovoj "Gospodici Juliji". Kasnije pjeva u londonskom Covent Gardenu, u pariškoj Operi Bastille, u bečkoj Državnoj operi, u milanskoj Scali.

Mezzosopranistica Dubravka Šeparovic- Mušović diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1998., u klasi Snježane Bujanović-Stanislav, gdje je i magistrirala.

U Hrvatskoj se usavršavala kod Ruže Pospiš Baldani, a u inozemstvu kod Eve Blahove i Anne Reynolds. Stalna je članica Opere HNK-a u Zagrebu.

Govoreći o koncertu kazala je da je na probama sa slavnim tenorom imala tremu, ali da Cura pozitivno djeluje na suradnike te da je ohrabrio i nju i članove orkestra Opere HNK. Ivana pl. Zajca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙