FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počelo 52. Splitsko ljeto

SPLIT, 15. srpnja 2006. (Hina) - Tradicionalnim podizanjem festivalske zastave uz zvuke fanfara skladatelja Silvija Bombardelija te premijernom izvedbom Mozartove opere "Don Giovani" na Peristilu je u petak na večer svečano otvoreno 52. Splitsko ljeto.
SPLIT, 15. srpnja 2006. (Hina) - Tradicionalnim podizanjem festivalske zastave uz zvuke fanfara skladatelja Silvija Bombardelija te premijernom izvedbom Mozartove opere "Don Giovani" na Peristilu je u petak na večer svečano otvoreno 52. Splitsko ljeto.

Festival je otvorenim proglasio izaslanik pokrovitelja, predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, pročelnik njegova kabineta Hrvoje Cvitanović.

Prenijevši pozdrave predsjednika Mesića, Cvitanović je u njegovo ime "čestitao svima koji su ove godine i proteklih više od pola stoljeća stvarali i gradili ugled te kulturne manifestacije kojom se iznova potvrđuje da je Split grad žive umjetničke produkcije i zahtjevne i znalačke publike".

"Organizatorima i sudionicima želim puno uspjeha i proglašavam 52. Splitsko ljeto otvorenim", poručio je Cvitanović.

Izaslanica ministra kulture Bože Biškupića, saborska zastupnica i članica Festivalskog vijeća Splitskog ljeta Jagoda Martinčević istaknula je posebnost ovogodišnjeg festivala "koji se otvara glazbom onoga (Mozarta) čiju 250. obljetnicu rođenja danas slavi čitav kulturni svijet". "To znači da Split u ovom trenutku pripada svjetskom civilizacijskom krugu, glazbenoj obitelji koja dva i pol stoljeća ljubi, poštuje, voli i raduje se Mozartovoj glazbi", kazala je.

Podsjetila je i kako Splitsko ljeto nije zaboravilo obilježiti ni spomen na velikog hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula čija se 100. obljetnica rođenja obilježava izvedbom oratorija "Muka Gospodina našega Isukrsta" - djelom koje spada u sam vrh hrvatske sakralne glazbe.

Splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić, zaželjevši sudionicima inspiraciju i uspjeh u izvedbi brojnih opera, drama, baleta, koncerata i izložaba, pozvao je publiku da uživa opušteno u onome što joj nudi 52. Splitsko ljeto - jedinstveni cjelomjesečni umjetnički blagdan.

U premijernoj izvedbi "Don Giovanija", u režiji gosta iz Mađarske Attile Vidnyanszkog i pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja, naslovnu ulogu tumači Ivica Čikeš. Uz njega nastupaju Luciano Batinić u ulozi Leporella, Ante Jerkunica kao Komtur, gošća iz Finske Riika Hakola kao Donna Anna, Riccardo Mirabelli kao Don Ottavio, Martina Gojčeta kao Donna Elvira, Petja Ivanova kao Zerlina, dok Masetta tumači Siniša Štork.

Na ovogodišnjem Splitskom ljetu nastupit će više od 800 umjetnika iz Hrvatske i inozemstva, na ukupno 66 izvedbi 34 različita naslova. Bit će izvedeno pet opernih, dramskih i baletnih premijera.

Predstave i koncerti osim na već uobičajenim i novim lokacijama u Splitu, ove će se godine prvi put održavati i u Trogiru, Kaštelima te u Supetru na Braču.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙