FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Liberalni zastupnici Europarlamenta za brz ulazak Hrvatske u Uniju

ZAGREB, 12. srpnja 2006. (Hina) - Europski liberali i demokrati u potpunosti podupiru ulazak Hrvatske u Europsku uniju i nadaju se da će pristupni proces biti brz i proteći bez zastoja, kazali su u srijedu u Zagrebu predstavnici liberalno-demokratske grupacije u Europskom parlamentu.
ZAGREB, 12. srpnja 2006. (Hina) - Europski liberali i demokrati u potpunosti podupiru ulazak Hrvatske u Europsku uniju i nadaju se da će pristupni proces biti brz i proteći bez zastoja, kazali su u srijedu u Zagrebu predstavnici liberalno-demokratske grupacije u Europskom parlamentu.

Izaslanstvo predvođeno predsjednikom Kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu u Europskom parlamentu (ALDE) Grahamom Watsonom i predsjednicom Europske liberalno-demokratske i reformske stranke (ELDR) Annemie Neyts Uyttebroeck boravi u trodnevnom posjetu Hrvatskoj na poziv sestrinskih stranaka HNS-a, HSLS-a i IDS-a.

"Liberalno-demokratska grupacija u Europskom parlamentu oduvijek podržava ulazak Hrvatske u Europsku uniju", kazao je Watson na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, izražavajući zadovoljstvo što je Hrvatska preuzela ulogu predvodnika u regiji.

Watson je istaknuo da je Europska unija, kako u pogledu gospodarstva tako i u pogledu sigurnosti, uvijek bila voljna i otvorena za primanje susjednih država u svoj klub ako su one to htjele i ako su bile spremne.

U tom smislu, europski liberali podržavaju i ulazak ostalih zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju, kazao je.

"U zajedničkom nam je interesu da proširenje Europske unije i ulazak Hrvatske ne ometu populističke tendencije na europskoj desnici i ljevici, primjerice u Njemačkoj i Francuskoj", kazao je Watson.

Watson je izrazio zadovoljstvo dobrom suradnjom s liberalnim strankama u RH te nadu da će se ona i nastaviti kako bi Hrvatska što prije ušla u Europsku uniju.

"Nadamo se da ćemo moći raditi zajedno s Hrvatskom kako bi njezin ulazak u Europsku uniju bio brz i bez zastoja", kazao je.

Potporu Hrvatskoj na putu u EU izrazila je i predsjednica Europske liberalno-demokratske i reformske stranke (ELDR) Annemie Neyts Uyttebroeck, napomenuvši kako je članstvo u Europskoj uniji jedno od najboljih jamstava razvoja, mira i stabilnosti.

Europska liberalno-demokratska i reformska stranka (ELDR) okuplja liberalne i demokratske stranke iz više od 30 europskih zemalja. Među njezinim punopravnim članovima su i HNS i IDS, dok je HSLS pridruženi član.

Nakon novinske konferencije, izaslanstvo europskih liberala i demokrata sudjelovalo je u Hrvatskom saboru na okruglom stolu o temi "Hrvatska, EU i liberalna perspektiva", zajedno s liberalima iz BiH, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Kosova.

Posjet europskih liberala također je bio prigoda za daljnje dogovore vezane uz Kongres ELDR-a, koji će se održati na jesen sljedeće godine, a za čiju se organizaciju HNS kandidirao.

Osim s čelnicima HNS-a, europski liberali sastat će se tijekom poslijepodneva i s čelnicima HSLS-a te IDS-a, dok je za četvrtak predviđen obilazak Varaždinske županije te prijem kod predsjednika Republike Stjepana Mesića.

Izaslanstvo europskih liberala u srijedu je primio i premijer Ivo Sanader.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙