FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: konstituirana koordinacija regionalnih stranaka

OSIJEK, 12. srpnja 2006. (Hina) - U Osijeku je danas konstituirana koordinacija Hrvatskog saveza regionalnih stranaka - Regionala, a za njezina predsjednika izabran je Nikola Ivaniš, saborski zastupnik Primorsko-goranskog saveza (PGS).
OSIJEK, 12. srpnja 2006. (Hina) - U Osijeku je danas konstituirana koordinacija Hrvatskog saveza regionalnih stranaka - Regionala, a za njezina predsjednika izabran je Nikola Ivaniš, saborski zastupnik Primorsko-goranskog saveza (PGS).

Ocijenivši da je hrvatsku državu, od njezina nastanka, karakterizirao centralizam, Ivaniš je na konferenciji za novinare rekao kako je Hrvatska ostala visoko centralizirana zemlja, u kojoj "dnevno rastu tenzije na relaciji Zagreb - regionalni centri".

Najavio je da će regionalne stranke do idućih parlamentarnih izbora nastojati do biračkog tijela proslijediti poruku kako treba provesti decentralizaciju i unutarnji presutroj Hrvatske, ocijenivši da "županije ne mogu biti partneri europskim regijama u procesu europske integracije Hrvatske, jer nemaju niti desetinu njihovih ovlasti, a niti dovoljan fiskalni kapacitet".

"Hrvatski regionalni pokret zalaže se da sve hrvatske regije, kada se ustroje, dobiju jednake ovlasti i prava, jer smatramo da ni jedna regija ne treba imati posebne ovlasti ili poseban status", rekao je Ivaniš.

Nezavisni saborski zastupnik Ivo Banac istaknuo je da se hrvatski regionalni pokret, u posljednjih godinu dana, "počeo ujedinjavati u prepoznatljivu organizaciju koja će kao takva nastupiti na idućim parlamentarnim izborima".

Saborski zastupnik Međimursko-demokratskog saveza (MDS) Željko Pavlic rekao je kako se stranke zauzimaju za izrazitiju fiskalnu decentralizaciju te razmještaj pojedinih ministarstava po cijeloj RH.

Ocijenivši da se stanje decentralizacije i regionalizacije u Hrvatskoj treba "temeljito mijenjati, od razine Ustava do normativno-pravnog poretka", saborski zastupnik Slavonsko-baranjske hrvatske stranke (SBHS) Vilim Herman rekao je kako su u tom području "potrebni radikalni rezovi".

Herman je ustvrdio da u Hrvatskoj "dominiraju dvije političke škole", jedna koja regionalizam koristi kao sredstvo političke borbe, a ne kao cilj, i druga, koja pripada političkim strankama koje, kako drži, zloupotrebljavaju regionalizaciju i decentralizaciju kao opća mjesta, bez želje za ozbiljnim događanjima.

Ocijenio je da spomenute dvije političke struje personificiraju Branimir Glavaš i Ivo Sanader.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙