FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed malih brodara

ZADAR, 24. lipnja 2006. (Hina) - Skupina malih brodara sa svojim plovilima jutros je od 8 do 8,15 sati blokirala ulaz u gradsku luku u Zadru, želeći svojim prosvjedom upozoriti Vladu na "na sramotno loš odnos prema hrvatskom brodarstvu".
ZADAR, 24. lipnja 2006. (Hina) - Skupina malih brodara sa svojim plovilima jutros je od 8 do 8,15 sati blokirala ulaz u gradsku luku u Zadru, želeći svojim prosvjedom upozoriti Vladu na "na sramotno loš odnos prema hrvatskom brodarstvu".

Prosvjed je organizirala Udruge malih brodara i brodograditelja "Adria" iz Zadra, a istodobno je u organizaciji Koordinacije udruga brodara Hrvatske organiziran još u Poreču, Puli, Crikvenici, Rijeci, Makarskoj i Dubrovniku.

U letku kojega je jutros u Zadru novinarima podijelio predsjednik Udruge malih brodara i brodograditelja "Adria" iz Zadra Ivica Zorić, navodi se kako brodari najviše prosvjeduju zbog cijene goriva. Hrvatski brodari jedini na Mediteranu u cijeni goriva plaćaju naknadu za gradnju cesta i autocesta plus PDV iako, kako stoji u letku, njihovi brodovi ne voze cestama i autocestama.

Osim toga, razgovori njihovih predstavnika s ministrima Šukerom i Kalmetom nisu , kaže se, urodili konkretnim rješenjima nego tek načelno obećanjem da će se problem cijene goriva za brodare razmotriti.

Koordinacija udruga brodara nije zadovoljna ovakvim stajalištem Vlade RH te joj je s današnjeg prosvjeda uputila tri zahtjeva: da hrvatska Vlada podupre izmjene Zakona o javnim cestama kojim bi se hrvatski brodari oslobodili plaćanje za naknadu cesta i autocesta, a njihov zahtjev u saborsku proceduru već je uputio zastupnik Tonči Tadić iz HSP-a, uz potporu 30 oporbenih zastupnika.

Nadalje, traže izmjene Zakona o morskim lukama kojima bi se predstavnici brodara uveli u upravna vijeća lučkih uprava kako bi se osigurala paušalna i jedinstvena naplata lučkih pristojbi. Također, traže da sve izmjene pomorskog zakonodavstva RH ubuduće budu u suglasju s Koordinacijom udruga brodara.

Na jutrošnjem prosvjedu u Zadru predsjednik Udruge brodara "Adria" Ivica Zorić upozorio je Vladu da će brodari sljedeći put organizirati, bude li potrebno, i totalnu blokadu luka na Jadranu ako ne bude konkretnih Vladinih odgovora na njihove zahtjeve.

"U Hrvatskoj je 350 malih brodara i nismo baš beznačajni. Pred hrvatskom javnošću i narodom puno smo čišći nego neki drugi. Naše brodove, ovaj kapital, stvarali smo naraštajima i ne želimo da o našim sudbinama odlučuju nekokompetentni ljudi u lučkim upravama među kojima su i trgovci automobila", rekao je Zorić.

Potporu prosvjedu jutros u Zadru dao je saborski zastupnik Tonči Tadić. Podsjetio je na zakonske prijedloge HSP-a i dodao kako ta stranka želi prekid "besmislene desetogodišnje prakse po kojoj hrvatski brodari u cijeni goriva plaćaju naknade za gradnju cesta i autocesta".

Prosvjed je prošao mirno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙