FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 12. srpnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.
ZAGREB, 12. srpnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Saborski Odbor za izbor i imenovanja danas je poništio javni poziv za podnošenje kandidatura za predsjednika stalnog Državnog izbornog povjerenstva (DIP), a novi će javni poziv raspisati nakon što Sabor izmijeni Zakon o sudovima kojim će se omogućiti da sudac koji obnaša dužnost predsjednika DIP-a može zamrznuti sudački mandat. Za predsjednika DIP-a kandidirali su se sudac Vrhovnog suda Ranko Marjan, koji je jedini dostavio potpunu dokumentaciju, te Krešimir Tvrtković, sudac općinskog suda u Osijeku, i tajnici gradova Valpova i Varaždinskih toplica Zvonko Barišić i Miroslav Hreljac koji Odboru nisu dostavili potpunu dokumentaciju.

ZAGREB - Zagrebačko Gradsko poglavarstvo podržalo je danas odluku hrvatske Vlade o izgradnji Spomenika domovini, energetsku bilancu Grada Zagreba te povuklo Konačan prijedlog odluke o donošenju Urbanističkog plana rekreacijskog centra Jarun radi dorade. Spomenik domovini izgradio bi se na Trgu Stjepana Radića, a sredstva će osigurati Republika Hrvatska i Grad Zagreb u jednakim omjerima. U vezi s povlačenjem Konačnog prijedloga odluke o donošenju Urbanističkog plana Rekreacijskog centra Jarun radi dorade, dogradonačelnik Ivo Jelušić rekao je kako se u sadržaje želi uvesti više reda, a ne onemogućiti "noćni život".

ZAGREB - Ustavni sud odbio je danas, na posljednjoj sjednici uoči godišnjeg odmora, tužbu bivše pomoćne radnice u splitskoj Kliničkoj bolnici koja je smatrala da joj je poslodavac prekršio pravo na rad jer je nije uzeo u stalni radni odnos, nakon višekratnog produljenja ugovora o radu na određeno vrijeme. U ustavnoj tužbi podnositeljica se žalila na odluke Vrhovnog suda i nižih sudova koji su dali za pravo njezinom poslodavcu, utvrdivši da joj je radni odnos prestao na zakonom predviđen način.

ZADAR - Pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa na zadarskom Sveučilištu danas je počeo dvodnevni Međunarodni znanstveni skup pod nazivom "Kraljski Dalmatin - 200 godina zadarskog i hrvatskog novinstva u europskom kontekstu". Na dvodnevnom skupu sudjeluje 50-ak domaćih i inozemnih znanstvenika koji će raspravljati o značenju "Kraljskog Dalmatina" kojega je prvi broj izišao 1806. godine, a osobitost je da su to bile prve novine na hrvatskom jeziku. "Kraljski Dalmatin" izlazio je do 1810. za vrijeme francuske uprave u Zadru, i bile su sredstvo za pridobivanje javnosti za Napoleonovu upravu. To što su izlazile i na hrvatskom jeziku na skupu je ocijenjeno dragocjenom kulturnom i povijesnom činjenicom.

ZAGREB - Hrvatski hidrolog Ognjen Bonacci smatra osnivanje triju međunarodnih hidroloških centara za svoga dvogodišnjeg predsjedanja Međunarodnim savjetom UNESCO-a za Međunarodni hidrološki program - IHP najvažnijim postignućem. U razgovoru za Hinu objasnio da je riječ o centru ICHARM (International Center for Water Hazard and Risk Management) u japanskome gradu Tsukubi, Centru za ekohidrologiju u Lodzu u Poljskoj te o centru u škotskome Dundeeju pod nazivom IHP - HELP Center for Water Low. Osnovan je i UNESCO-IHE institut za obrazovanje u području voda u nizozemskome gradu Delftu. IHP je tijekom njegova mandata intenzivirao suradnju s mnogim agencijama UN-a, te drugim programima i nevladinim institucijama koje se bave vodama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙