FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novo izdanje državnih obveznica u iznosu od 2,5 milijarde kuna

ZAGREB, 11. srpnja 2006. (Hina) - Novo izdanje državnih obveznica u iznosu od 2,5 milijarde kuna
ZAGREB, 11. srpnja 2006. (Hina) - Novo izdanje državnih obveznica u iznosu od 2,5 milijarde kuna

HINA - Financijski servis

Ministarstvo financija izdalo je danas sedmogodišnje obveznice na domaćem tržištu kapitala u iznosu od 2,5 milijarde kuna s dospjećem 11. srpnja 2013. godine, priopćili su danas iz banka aranžera izdanja.

Kamatna stopa obveznica iznosi 4,5 posto godišnje, prinos izdanja je 4,66 posto, a cijena izdanja 99,054 posto. Glavnica obveznica na naplatu dospijeva 11. srpnja 2013. godine, te će se isplatiti u jednom iznosu, dok će se kamata isplaćivati polugodišnje.

Odluku o izdanju tih obveznica hrvatska je Vlada donijela na prošlotjednoj sjednici, najavivši da će se cjelokupan iznos upotrijebiti za otplatu glavnica kredita koji na naplatu dospijevaju tijekom ove godine, od čega 600 milijuna kuna za povrat inozemnog duga.

Nove državne obveznice bit će uvrštene u prve kotacije Zagrebačke i Varaždinske burze.

Kako se navodi u priopćenju, dosljedno svojoj namjeri da zaustavi rast vanjskog duga Ministarstvo financija je odlučilo izdati još jedno kunsko izdanje, ovaj puta sedmogodišnje, s ciljem daljnjeg jačanja kunske krivulje prinosa i domaćeg tržišta.

Izdanje je gotovo u cijelosti plasirano na domaćem tržištu institucionalnim investitorima, čija potražnja za novim obveznicama u potpunosti zadovoljava ukupan ponuđeni iznos izdanja, navodi se u priopćenju.

Zajednički vodeći agenti, aranžeri i pokrovitelji ovog izdanja su Erste & Steiermaerkische Bank, Privredne banke Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Societe Generale - Splitske banke i Zagrebačke banka, dok su u sindikat banaka na primarnom tržištu uključene i Hrvatska poštanska banka te Hypo Alpe-Adria-Bank, kao su-aranžeri.

Sudjelovanjem sedam najvećih domaćih banaka u sindikatu osigurana je optimalna disperziranost alokacije obveznica na primarnom tržištu kao i visoka likvidnost trgovanja na sekundarnom tržištu, stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙