FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Očekivanja rasta kamatnih stopa ojačala euro

LONDON,FRANKFURT, 9. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Izgledi za rastom kamatnih stopa u eurozoni, možda već početkom kolovoza, pružali su u proteklom tjednu podršku jedinstvenoj europskoj valuti u odnosu na američku i japansku.
LONDON,FRANKFURT, 9. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Izgledi za rastom kamatnih stopa u eurozoni, možda već početkom kolovoza, pružali su u proteklom tjednu podršku jedinstvenoj europskoj valuti u odnosu na američku i japansku.

Euro je u proteklom tjednu bio prema dolaru na dobitku 0,15 posto, dosegnuvši 1,2808 dolara. Zabilježio je nakratko i novu rekordno visoku razinu prema jenu od 147,40 jena a potom usporio dobitke završivši tjedan u blagom minusu, na 146,02 jena za euro.

Pozornost ulagača u proteklom je tjednu bila usmjerena sastanku Europske središnje banke (ECB), u potrazi za signalima vezanim uz tempo podizanja kamatnih stopa u eurozoni. Promjene kamatnih stopa zasad se nisu očekivale, no mnogi se na tržištu sada klade na povećanje kamatnih stopa početkom kolovoza.

"Euro relativno dobro jača u odnosu na sve značajnije svjetske valute. Ulagači se pozicioniraju za ECB-ov sastanak", kazao je Adarsh Sinha, valutni strateg u Barclays Capitalu.

Snažan podatak iz sektora proizvodnje u eurozoni podupro je stanovište da bi ECB mogla ubrzati tempo podizanja kamatnih stopa. Konferencija za novinstvo čelnika ECB-a Jean-Claude Tricheta praćena je stoga s većom pozornošću a njegovi oštriji istupi dali su naslutiti moguće povećanje kamatnih stopa već u kolovozu.

"Trichetove izjave pružaju podršku euru prema nizu značajnijih svjetskih valuta", kratko je komentirao Alan Ruskin, glavni strateg u RBS Greenwich Capitalu.

Euro je zadržao većinu dobitaka ostvarenih prema dolaru nakon što je čelnik ECB-a signalizirao da je spreman ubrzati tempo podizanja kamatnih stopa. Nakon što je ECB zadržao kamatne stope na 2,75 posto, Trichet je obećao "veliku budnost" u pogledu rizika za cjenovnu stabilnost.

Pored gubitaka u odnosu na euro, američka je valuta u proteklom tjednu oslabila i prema nizu drugih značajnijih svjetskih valuta budući je niz gospodarskih pokazatelja ukazao na moguće usporavanje američkog rasta smanjivši time očekivanja novog povećanja kamatnih stopa u kolovozu. Oko 0,15 posto oslabio je i prema britanskoj funti, koja je krajem tjedna stajala 1,8508 dolara. Prema jenu i švicarskom franku izgubio je na vrijednosti nekih 0,3 posto, te je stajao 114,01 jen i 1,223 franaka.

S druge strane, jen se spustio na rekordno nisku razinu u odnosu na euro nakon što su izvješća o testiranju projektila iz Sjeverne Koreje produbila gubitke izazvane očekivanjima da će japanske kamatne stope tek postupno rasti.

Vijesti o ispaljivanju najmanje sedam projektila iz Sjeverne Koreje potaknule su jačanje švicarskog franka na nove najviše razine u zadnjih osam godina prema jenu, dok je cijena zlata porasla za jedan posto, dosegnuvši najvišu razinu u zadnjih mjesec dana.

"Korejsko pitanje dominira tržištima - prva reakcija tržišta bile su prodaje jena, druga su reakcija bile kupovine valuta koje predstavljaju sigurna utočišta, poput dolara", kazao je valutni

strateg Westpaca Geoff Kendirck.

Očekuje se da će Japan ubrzo podići kamatne stope, što će biti prvo zaoštravanje monetarne politike u toj zemlji u zadnjih šest godina, no unatoč tomu ostat će osjetno niže u usporedbi s onima u eurozoni, koje ECB namjerava podići s trenutno aktualnih 2,75 posto.

No krajem tjedna jen je nadoknadio većinu gubitaka skočivši prema euru i dolaru uslijed glasina da će kineska središnja banka održati hitni sastanak i ponovo dopustiti jačanje nacionalne valute juana. Banka međutim nije željela komentirati takve glasine, dok ulagači špekuliraju da bi Peking mogao dozvoliti juanu daljnje jačanje nakon što je to učinio prije gotovo godinu dana. Juan je u prošli petak zabilježio najvišu razinu otada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙