FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američke dionice pogođene, Europa odolijeva pritiscima

NEW YORK, 9. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Slabiji od očekivanja pokazatelji iz američkog gospodarstva upućujući na usporavanje njegova rasta, smanjeni obujam trgovanja i jedan dan manje u poslovnom tjednu zbog američkog praznika Dana nezavisnosti, kao i nastavljene geopolitičke neizvjesnosti zbog Sjeverne Koreje pogodili su dionice na značajnijim svjetskim tržištima dok su se europska tome uspješno oduprla.
NEW YORK, 9. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Slabiji od očekivanja pokazatelji iz američkog gospodarstva upućujući na usporavanje njegova rasta, smanjeni obujam trgovanja i jedan dan manje u poslovnom tjednu zbog američkog praznika Dana nezavisnosti, kao i nastavljene geopolitičke neizvjesnosti zbog Sjeverne Koreje pogodili su dionice na značajnijim svjetskim tržištima dok su se europska tome uspješno oduprla.

Njujorški Dow Jones indeks u proteklom je tjednu oslabio 0,5 posto na 11.090 bodova. Tehnološki Nasdaq indeks pretrpio je veće tjedne gubitke, od gotovo dva posto, završivši na 2.130 bodova.

Američki indeks o aktivnostima u sektoru proizvodnje u srpnju je bio slabiji nego što se očekivalo i zajedno s podatkom o potrošnji u građevinskom sektoru, koji je pokazao pad u svibnju, upućuje na usporavanje gospodarskog rasta. Analitičari kažu da to govori u prilog nedavnim prognozama da bi ciklus zaoštravanja monetarne politike u SAD-u mogao uskoro završiti.

Skraćeno poslovanje američkih burzi pred praznik Dan nezavisnosti 4. srpnja obilježilo je prvi dan trgovanja u srpnju i u trećem tromjesečju, pri čemu je svega 765,4 milijuna dionica promijenilo vlasnika na njujorškom tržištu dionica, što je osjetno manje od prošlogodišnjeg dnevnog prosjeka od 1,61 milijarde.

Nadalje, dobitke su ograničile i najnovije vijesti iz Sjeverne Koreje koja je ne obazirući se na upozorenja međunarodne zajednice ispalila u proteklom tjednu niz projektila, uključujući i one dalekog dometa za koje kažu da mogu dosegnuti i Aljasku, pojačavši napetosti u sjevernoj Aziji i izazvavši osudu na globalnoj razini.

"Ako ijedan od ovih projektila dođe ovamo, počinje rat. Od toga se strahuje", kazao je Mike O'Hare iz JP Morgan Securities u New Yorku. "Prisutna je tjeskoba. Kada zavlada strah, tržišta idu silazno", dodao je.

Dionice kompanija osjetljivih na gospodarske cikluse predvodile su prodajama. Dionice Caterpillara, proizvođača teške opreme, oslabile su 2,2 posto i ponajviše su pritisnule Dow Jones indeks, čijem je slabljenju još značajnije pridonio i pad cijena dionica Boeinga za 1,4 posto.

U međuvremenu su cijene sirove nafte skočile na rekordnih 75,78 dolara po barelu, potaknuvši zabrinutosti vezane uz inflaciju. Ulagači pak strahuju da će više kamatne stope naštetiti osobnoj potrošnji, usporiti gospodarski rast i pogoditi korporativne zarade.

S druge strane, tehnološki Nasdaq pritisnula je prodaja dionica tehnoloških predvodnika poput Microsofta, Applea i Intela. Dionice pripadnika industrije čipova u prosjeku su izgubile na vrijednosti 3,2 posto nakon što je UBS smanjio svoje procjene Intelove dobiti.

Na europskim burzama uzlet cijena dionica nastavljen je i tijekom proteklog tjedna, poduprt dobitcima u sektoru rudarstva i naftne industrije. Londonski Ftse indeks bio je na tjednom dobitku od 0,94 posto, dosegnuvši 5.888 bodova, što je nadomak najviše razine na zatvaranju u zadnjih sedam tjedana. No frankfurtski DAX gotovo da nije zabilježio promjene na tjednoj razini, završivši na 5.681 bodu.

Cijena nafte dosegnula je potkraj tjedna rekordnih 75,78 dolara po barelu nakon što su podaci američke vlade pokazali nastavak snažne potražnje za gorivom u najvećem svjetskom potrošaču, a podršku rastu cijena nafte pružala su i strahovanja vezana za sjevernokorejsko testiranje raketnih projektila.

To je podiglo cijene dionica u naftnom sektoru za prosječnih 1,2 posto. Među istaknutim dobitnicama u tom sektoru bila je dionica britanskog BP-a koja je poskupjela 1,4 posto i dionica Totala koja je ojačala jedan posto.

Rudarski sektor također je bio među dobitnicima nakon rasta cijene bakra uslijed spekulacija da će investicijski fondovi nastaviti kupovati tu kovinu koja se koristi za izradu žica i cijevi. Tako je dionica BHP Billitona ojačala 0,8 a ona Antofagaste za 1,5 posto.

Tržišta su očekivala i objavu sa sastanka Europske središnje banke (ECB) o kamatnim stopama u eurozoni, pri čemu je opća ocjena bila da se važeća kamata neće mijenjati, što se pokazalo točnim. Pozornost ulagača bila je usmjerena konferenciji za novinstvo čelnika ECB-a zbog signala vezanih za tempo zaoštravanja monetarne politike.

"Iako se ECB namjerio na podizanje kamata, još uvijek mora biti obziran prema neraspoloženim potrošačima u eurozoni", naglasio je David Brown iz Bear Stearnsa. "Drugim riječima, kada su u pitanju ECB i kamatne stope, program zaoštravanja monetarne politike neće biti ubrzan u odnosu na aktualni tempo od četvrt postotnog boda", dodao je Brown.

Indeks Tokijske burze Nikkei na tjednoj je razini oslabio 1,27 posto, na 15.307 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙