FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drniš: revizija minski sumnjivog područja

DRNIŠ, 7. srpnja 2006. (Hina) - Hrvatski centar za razminiranje započeo je na drniškom području reviziju općeg izvida minski sumnjivog područja, koja će potrajati nekoliko idućih mjeseci.
DRNIŠ, 7. srpnja 2006. (Hina) - Hrvatski centar za razminiranje započeo je na drniškom području reviziju općeg izvida minski sumnjivog područja, koja će potrajati nekoliko idućih mjeseci.

Tim je povodom danas u Drnišu, na inicijativu gradske uprave, o tome održan sastanak kojemu su, uz gradonačelnika Antu Dželaliju i potpredsjednika Gradskog vijeća Joška Bukaricu, nazočni bili i predstavnici HCR-a predvođeni Josipom Čerinom, voditeljem zadarske podružnice HCR-a, te predstavnici drniških javnih poduzeća i udruga građana.

Gradonačelnik je zahvalio HCR-u na dosadašnjim naporima, no upozorio je da je na drniškom području i dalje dosta minski sumnjivih površina, što predstavlja kočnicu u gospodarskim projektima.

Grad Drniš iz svog je proračuna izdvojio ove godine 12.000 kuna za nabavu novih ploča s upozorenjima, rekao je, uz ostalo, Dželalija izrazivši zadovoljstvo što je konačno otklonjena i svaka sumnja o mogućim minama u samom središtu grada.

Slika minski sumnjivog prostora RH napravljena je 2004. na temelju cjelokupnog izvida općina i gradova, i tada su na području Drniša bila 24,2 minski sumnjiva četvorna kilometra. Međutim, prema zadnjim podacima, minski je sumnjivo 25,5 četvornih kilometara, i stalno se dolazi do novih podataka, što jedan od razloga provedbe revizije.

Drniško područje obilježeno je s 381 pločom upozorenje, rekao je Josip Čerina istaknuvši kako je obilježenost jedna od najvažnijih odgovornosti HCR-a. Tijekom svibnja zamijenjeno je 17 nestalih ploča, a postojeća obilježenost na nekim područjima dodatno će se pojačati obavijesnim panoima kako bi se povećala sigurnost.

Čerina je upozorio da se do sada na drniškom području dogodila 21 nesreća, prouzročena zaostalim minama, te da je zbog toga poginulo šest osoba, a 26 ih je teško ozlijeđeno.

Planom humanitarnog razminiranja za ovu godinu na drniškom području prioritet ima rješavanje infrastrukturnih objekata HEP-a. Planira se provođenje razminiranje i pretraživanje 220.000 četvornih metara, a projekti su spremni za javno nadmetanje.

Na drniškom području razminirano je i pretraženo ukupno 4,5 četvornih kilometara, što je petina minski sumnjivih površina na tom području.

Voditelj HCR-ova ureda u Zadru Josip Čerina pozvao je Drnišane da poštuju znakove upozorenje i ne ulaze u minski sumnjiva područja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙