FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HCR veleposlanicima predstavio plan razminiranja

SISAK/PETRINJA, 29. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatski centar za razminiranje (HCR) izvijestio je danas veleposlanike i izaslanike 14 veleposlanstava te predstavnike više međunarodnih organizacija o učincima razminiranja u 2005., te je najavio da se ove godine planira očistiti 28 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora u RH.
SISAK/PETRINJA, 29. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatski centar za razminiranje (HCR) izvijestio je danas veleposlanike i izaslanike 14 veleposlanstava te predstavnike više međunarodnih organizacija o učincima razminiranja u 2005., te je najavio da se ove godine planira očistiti 28 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora u RH.

Na prezentaciji u Sisku ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth pozdravio šefa izaslanstva Europske komisije u RH Vincentea Degerta, predstavnike Austrije, Francuske, Irana, Italije, Norveške, Njemačke, Slovačke, SAD-a, Ruske Federacije, Mađarske, Malezije, Srbije i Koreje i OESS-a te predstavnike ASB-a, Američke gospodarske komore, ITF-a i NPA-a. Zahvalio im je na vrijednim donacijama i potpori u normalizaciji život i razvoju gospodarstva na ratom zahvaćenim područjima.

Plan razminiranja predstavio je pomoćnik ravnatelja HCR-a Miljenko Vahtarić, kazavši da se u RH treba razminirati i pretražiti minski sumnjivi prostor, veličine 1147 četvornih metara, koji je obilježen s oko 10 tisuća oznaka upozorenja. Oko 28 posto ili 320 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora odnosi se na kuće i okućnice, poljoprivredne površine, livade, pašnjake i infrastrukturne objekte, dok se preostale minski sumnjive površine odnose na brdsko-planinska područja, pretežno obrasla šumom, te na druga područja bez izraženog gospodarskog značaja, udaljena od naseljenih mjesta.

U razminiranje i pretraživanje 28 četvornih kilometara ove će se godine uložiti 302 milijuna kuna, od čega će se najveći dio, 150.300.000 kuna ili 49,8 posto, izdvojiti iz državnog proračuna RH. Pravne osobe, tijela državne uprave i lokalne samouprave osigurat će 86 milijuna kuna ili 28,5 posto, iz domaćih i inozemnih donacija dobit će se 55.700.000 kuna ili 18,4 posto, dok će se iz zajma Svjetske banke namaknuti 10 milijuna kuna ili 3,3 posto sredstava.

Najveću donaciju u ovoj godini dat će EU - 15 milijuna kuna, a najveći priljev donatorskih sredstava planira se od SAD-a i Norveške.

Vahtarić je istaknuo da HCR planira daljnje unaprjeđenje kontrole kvalitete razminiranja, dovršenje revizije cjelokupnog minski sumnjivog prostora u Hrvatskoj te stavljanje u funkciju minsko-informacijskog sustava. Ove godine nastavit će se i s edukacijom stanovništva o opasnostima od mina i pomoći minskim žrtvama, te će se intenzivirati međunarodnu suradnju.

Ravnatelj Jungwirth na svečanosti u Petrinji predao je veleposlaniku Vincenteu Degertu potvrdu o razminiranju četiriju projekata, ukupne površine 1.090.000 četvornih metara, koje je s donacijom od milijun eura, kao investitor, financirala EK kroz CARDS program 2003. Ostatak donacije od milijun eura, naveo je, bit će usmjeren za razminiranja na područjima Petrinje, Jasenovca, Dvora i H. Kostajnice, čime će se zaokružiti taj program.

Vincent Degert izrazio je zadovoljstvo što je danas građanima Petrinje predan na uporabu razminirani prostor, podsjetivši da je tu još prije dva mjeseca bilo puno pirotehničara i strojeva za razminiranje.

"To je dokaz da se život na ovo područje polako vraća u normalu i da ljudi ovdje konačno žive bez rizika", istaknuo je Degert, napomenuvši da su to "Europska komisija i zemlje koje su pomogle razminiranju Hrvatske i željele, jer im je to bio zajednički cilj".

Napomenuo je da je na tom području 17-ero djece ozlijeđeno od mina, od kojih je osam preminulo, te da je "velika želja Europske komisije i njega osobno da u budućnosti ne bude stradanja od mina, posebno da od mina ne stradavaju djeca".

Najavio je da će EK "i dalje sustavno pomagati razminiranju Hrvatske, kao i da će pomoći razminiranje granice sa Srbijom".

Predstavnicima EK i veleposlanstava zahvalio je i predsjednik Skupštine Sisačko-moslavačke županije Zvonko Belošević i petrinjski gradonačelnik Miroslav Gregurinčić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙