FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAT: drugi sastanak DVB foruma o digitalnoj televiziji

ZAGREB, 6. srpnja 2006. (Hina) - Hrvatskoj su nužne promjene zakona o telekomunikacijama, o elektroničkim medijima, te o HRT-u kako bi se stvorio regulatorni okvir digitalizacije elektroničkih medija, složili su se danas sudionici DVB foruma na sastanku održanom u Hrvatskoj agenciji za telekomunikacije (HAT).
ZAGREB, 6. srpnja 2006. (Hina) - Hrvatskoj su nužne promjene zakona o telekomunikacijama, o elektroničkim medijima, te o HRT-u kako bi se stvorio regulatorni okvir digitalizacije elektroničkih medija, složili su se danas sudionici DVB foruma na sastanku održanom u Hrvatskoj agenciji za telekomunikacije (HAT).

Na forumu je, naime, otvoreno niz novih pitanja u svezi prelaska s analogne na digitalnu televiziju u Hrvatskoj, a iznijet je i prijedlog da se, po uzoru na neke europske zemlje, donese poseban zakon o prijelaznom razdoblju za elektroničke medije kako bi se proces pojednostavio i ubrzao, izvijestili su iz HAT-a.

DVB je standard prijenosa digitalnog televizijskog signala, a današnji je sastanak bio drugi sastanak DVB foruma kojega je Vijeće Agencije osnovalo sredinom 2005.

Za Hrvatsku je, ističu iz HAT-a, bitno da na osnovu gospodarsko-tehničkih mogućnosti osigura što brži i 'bezbolniji' prijelaz u posve digitalnu budućnost elektroničkih medija.

Na forumu se predlagalo da HRT kao javna televizija bude nositelj projekta digitalizacije, ali je rečeno da će se za to morati osigurati određena financijska sredstva, ukoliko se budu nudili novi sadržaji u novim programima.

Također, za prijam digitalnog televizijskog signala 1,3 milijuna pretplatnika/kućanstava morat će imati i odgovarajući prijamnik (tzv. set-top box koji prilagođava digitalni signal u oblik pogodan za prikazivanje na klasičnim tv prijamnicima), podsjećaju iz HAT-a.

Iznose i podatak iz istraživanja HRT-a da se u slučaju uvoza set-top box-ova iz Kine (na količinu od 1,3 milijuna komada) dolazi do cijene od 22 eura po komadu.

Iz HAT-a naglašavaju da će se na razini države odrediti hoće li biti subvencija i za koji će se model uvođenja digitalne televizije Hrvatska uopće odlučiti.

Predsjednik Vijeća Agencije Gašper Gaćina predložio je da se izradi ekonomska analiza različitih oblika prelaska kako bi se pronašao i ekonomski najprihvatljiviji model.

Stručnjaci HAT-a izvjestili su da nastoje međunarodno uskladiti dva multipleksa za emitiranje u digitalnoj tehnologiji za prijelazno razdoblje kada će biti u uporabi i frekvencije koje se koriste za analogno odašiljanje. Ti multipleksi bit će temelj odašiljanja u prijelaznom periodu u kojem, prema Ženevskom sporazumu, analogne postaje u radu uživaju zaštitu na međunarodnoj razini do 2015., ukoliko postoji smetnja izazvana puštanjem u rad bilo koje frekvencije iz digitalnog plana.

Na današnjem DVB forumu osnovane su i dvije radne skupine koje će se baviti tehničkim, odnosno pitanjima sadržaja u prijelaznom i idućim fazama digitalizacije elektroničkih medija.

Na forumu je ponovljeno da je na nedavnoj Regionalnoj radiokomunikacijskoj konferenciji u Ženevi kompromisno, s obzirom na sudjelovanje 118 zemalja, kao krajnji rok digitalizacije dogovorena 2015. Ipak, neke su europske zemlje u svojim parlamentima potvrdile odluku o prelasku s analogne na digitalnu televiziju i puno ranije, jer je i dalje na snazi preporuka Europske komisije o što bržem prelasku, o 2012. kao krajnjim rokom za završetak rada analognih odašiljača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙