FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftni sektor podupro rast cijena europskih dionica

LONDON, 23. lipnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su ograničeno dobile na vrijednosti a glavni oslonci uzlaznog trenda bile su naftne i farmaceutske kompanije.
LONDON, 23. lipnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su ograničeno dobile na vrijednosti a glavni oslonci uzlaznog trenda bile su naftne i farmaceutske kompanije.

Londonski burzovni indeks Ftse do podneva međutim nije zabilježio promjene, te je ostao na 5.682 boda dok je frankfurtski Dax zabilježio rast za 0,33 posto na 5.551 bod.

Cijene dionica u naftnom sektoru porasle su nakon što je barel sirove nafte poskupio blizu 71 dolara, pa je dionica BP-a poskupila 1,5 a ona Totala 1,5 posto.

Među dobitnicima bio je i farmaceutski sektor, predvođen dionicom Freseniusa koja je poskupjela 3,6 posto nakon što je ta njemačka kompanija objavila da su klinički pokusi protutijela Removab, namijenjenog liječenju raka jajnika, pokazali ohrabrujuće rezultate.

Porasle su i cijene dionica u automobilskom sektoru nakon što je dionica Volkswagena poskupjela za 2,3 posto budući je Porsche objavio da je zatražio "zeleno svjetlo" za podizanje udjela u toj kompaniji s aktualnih 21,2 na 25,1 posto. Dionica Porschea poskupjela je za 0,2 posto.

Iako je sektor rudarskih kompanija prigušio rast cijena dionica na europskim tržištima, pa je usprkos rastu cijene bakra dionica BHP Billitona pojeftinila 1,6 a ona Xstrate 1,3 posto, Mittal Steel je zabilježio rast cijene dionice za 1,2 posto nakon što je objavio da su njegovi pregovori o preuzimanju Arcelora "konstruktivni" i "uznapredovali".

Tokijski burzovni indeks Nikkei zabilježio je pak blagi pad za 0,08 posto na 15.124 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙