FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o izmjenama Stečajnog zakona

ZAGREB, 6. srpnja 2006. (Hina) - Hrvatski je sabor u četvrtak započeo raspravu o izmjenama Stečajnog zakona, koje bi trebale pojačati nadzor nad radom stečajnih upravitelja, te ubrzati stečajni postupak.
ZAGREB, 6. srpnja 2006. (Hina) - Hrvatski je sabor u četvrtak započeo raspravu o izmjenama Stečajnog zakona, koje bi trebale pojačati nadzor nad radom stečajnih upravitelja, te ubrzati stečajni postupak.

Državna tajnica pri Ministarstvu pravosuđa Snježana Bagić uvodno je naglasila da je Vlada, u drugo čitanju, u prijedlog ugradila mogućnost da se stečajnog upravitelja razriješi ako vodi više od tri stečajna postupka, ukupne vrijednosti veće od dva milijuna kuna.

Takvo je rješenje pozdravio Dražen Bošnjaković (HDZ), ocijenivši da "nakon ovoga, više neće biti vunder-upravitelja, koji će voditi po 20 ili 30 stečajeva". Pozdravio je i rješenje po kojem će u prvi viši isplatni red ući ukupna potraživanja radnika, umjesto sadašnje trećine potraživanja za plaću i otpremnine, ubrzati i parnični postupak.

Nikola Vuljanić (HNS) smatra da predloženi tekst pokazuje zaokret u odnosu prema stečaju, koji će se, očekuje, ubuduće voditi u mirnijem okružju. Upozorio je, međutim, da zakon ne štiti stečajnu masu od zlonamjernih upravitelja. Podsjetio je da je nedavno donesen Zakon o sudskom registru, čime se, tumači, otvorila mogućnost nekažnjenog izvlačenja kapitala iz tvrtki u stečaju. Vuljanić se založio i da se vjerovnicima koji nad stečajnom masom imaju fiducijarno vlasništvo ograniči pravo na izbor stečajnog upravitelja, jer je, kaže, u njihovu interesu da se stečaj pretvori u likvidaciju.

Protiv stečaja kao likvidacije je i Ante Markov (HSS), koji je Vladu prozvao za bešćutnost, jer je kao cilj stečaja postavila namirenje vjerovnika. "Mislimo samo kako ubiti i, od onog što smo ubili, namiriti one što su gladni", rekao je Markov, uvjeren da bi u hrvatskim prilikama, cilj stečaja mora biti preustroj i oživljavanje tvrtke.

Predloženi zakon Ingrid Antičević-Marinović (SDP) smatra "bacanjem prašine u oči", jer ih ne prate izmjene Kaznenog zakona, kojim bi, drži, trebalo inkriminirati rad na štetu vjerovnika i neisplaćivanje plaća.

Peri Kovačeviću (HSP) neprihvatljivo je da se stečajnim upraviteljem može imenovati osoba protiv koje je pokrenut kazneni postupak. Besmislicom smatra pojašnjenje da se tako izbjegava ugrožavanje ustavnih prava osoba koje se smatra nevinima, dok im se ne dokaže krivnja. "Po tome bi stečajni upravitelj mogao postati i Jakša Cvijić, koji je u bijegu, a protiv njega su podnesene čak 92 kaznene prijave", rekao je Kovačević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙