FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: predstavljena monografija "Omiš i Poljica"

ZAGREB, 5. srpnja 2006. (Hina) - Monografija "Omiš i Poljica", predstavljena večeras u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), na više od tri stotine stranice podijeljenih u 15 poglavlja donosi povijesni, kulturni i gospodarski uvid u to hrvatsko područje.
ZAGREB, 5. srpnja 2006. (Hina) - Monografija "Omiš i Poljica", predstavljena večeras u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), na više od tri stotine stranice podijeljenih u 15 poglavlja donosi povijesni, kulturni i gospodarski uvid u to hrvatsko područje.

Prva je to monografija o gradu Omišu što je značajan pothvat koji popunjava dosadašnju prazninu, istaknuo je omiški gradonačelnik Ivan Škaričić.

Riječ je o zajedničkomu nakladničkom pothvatu Naklade Ljevak i Poglavarstva Grada Omiša kojim je i ostvarena ideja stara nekoliko godina, podsjetili su omiški gradonačelnik Škaričić i nakladnik Zdenko Ljevak.

Po riječima Zdenka Ljevaka, taj je naslov kojemu je glavni urednik Žarko Domljan i koji sadrži radove 11 stručnjaka, puno više od monografije, ali se za njega se ne može reći ni da je znanstveni rad. Zapravo, istaknuo je Ljevak, riječ je o korektnom proizvodu koji je "otvoreno djelo" i uvijek se može nadopunjavati.

I recenzent akademik Josip Bratulić smatra da je to dobra knjiga koja nam približava prostor Poljica i grada Omiša, koji, podsjetio je Bratulić, ne pripada poljičkomu kraju, i to po uzoru na Kristove riječi da "dobar gospodar iznosi i novo i staro".

Tako se, objasnio je Bratulić, na njezinim stranicama može isčitati povijest poljičkoga kraja i Poljičke republike te grada Omiša, ali i njihova sadašnjost te perspektiva .

Pri tomu, smatra Bratulić, puno je lakše govoriti o prošlomu, nego o onom sadašnjem, a kamoli o budućem.

A povijest je Poljica i njihove kneževine u kojoj se, kako je rekao je Bratulić, živjelo "po pravu i pravici", doista bogata pa je zanimljiva i istraživačima izvan Hrvatske.

Tako je akademik Bratulić spomenuo i tezu svoga prijatelja ruskoga znanstvenika Julijana Bromleja da je Thomas More napisao svoju Utopiju (1516.) inspiriran znamenitom Poljičkom knežijom.

Poljička je kneževina bila u Europi jedinstven model seljačke, brdske kneževine, Bila je podijeljena u 12 katuna nazvanih po poljičkim selima. U početku se u toj maloj kneževini život odvijao temeljem običajnog prava, koje se s vremenom pretvorilo u čvrstu pisanu formu - Poljički statut, pisan bosančicom. Najstarija verzija sačuvana je iz 1440. i čuva se u HAZU u Zagrebu.

Kad je pak riječ o gradu Omišu, Bratulić je dodao da je njegova povijest u monografiji predstavljena od najstarijih vremena. Spomenuo je i jednu od omiških posebnosti i zanimljivosti - okrugli nadvratnik na kojemu piše "Hvala ti Gospodine Bože što sam živio na svijetu".

Monografija "Omiš i Poljica" prvi put je predstavljena javnosti u svibnju ove godine u povodu obilježavanja Dana grada Omiša.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙