FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: Otvorena izložba "Izazov kravate"

BEČ, 5. srpnja 2006. (Hina) - Izložba "Izazov kravate - kravata kao hrvatski doprinos globalnoj kulturi" otvorena je u srijedu navečer u nazočnosti brojnih Austrijanaca i Hrvata koji žive u Beču u prestižnoj palači Porcia u središtu Beča.
BEČ, 5. srpnja 2006. (Hina) - Izložba "Izazov kravate - kravata kao hrvatski doprinos globalnoj kulturi" otvorena je u srijedu navečer u nazočnosti brojnih Austrijanaca i Hrvata koji žive u Beču u prestižnoj palači Porcia u središtu Beča.

Na izložbi je izloženo je 60-ak radova na temu kravate autora iz 16 europskih zemalja, uz video instalacije koje ističu multimedijalnost izložbe. Također je predstavljena i kolekcija kravata, rubaca i šalova brenda Croata sa motivima kulturne hrvatske vlastitosti (pleter glagoljica).

"Kravata je sastavni muški odjevni predmet koji ima hrvatsko ishodište i zato smo zahvalni Hrvatima", rekao je prigodom otvaranja izložbe voditelj Odjela II. za umjetnost austrijske Savezne vlade Klaus Woelfer i dodao: "To je obogatilo cijeli svijet. Kravata je specifičnost i inkarnacija zapadnoeuropske kulture, a potvrda je hrvatske pripadnosti europskom kulturnom identitetu oduvijek".

Kravata je jedan od temeljnih simbola moderne civilizacije, kazao je hrvatski veleposlanik u Austriji Zoran Jašić, dodavši da su Hrvati u davnoj prošlosti nosili rubac oko vrata kao sastavni dio tradicionalne uniforme. Za vrijeme Luja XIV. kreiran je novi modni detalj pod nazivom kravata. Na hrvatskom putu u EU sve više smo svjesni da je Hrvatska u svojoj povijesnoj, kulturnoj i religijskoj prvobitnosti bila i ostala sastavni dio zapadnoeuropskog kulturnog kruga, kazao je veleposlanik Jašić, izrazivši nadu da će izložba pridonijeti daljnjem produbljenju austrijsko-hrvatske suradnje.

Četrdeset i četiri umjetnika u svojim radovima u različitim tehnikama - ulju na platnu, drvu, koži, crtežu, fotografiji - izrazilo je svoje viđenje kravate, kazao je kustos izložbe Enes Quien.

Izložba je bila postavljena u BiH, Egiptu, Južnoj Africi i Poljskoj, a nakon Beča seli u Bugarsku i Rusiju.

Izložba se razvija kao međunarodni projekt, uvažava bogatstvo i vrijednost svjetskih kultura, te vrlo uspješno u svijetu promiče i predstavlja Hrvatsku kao domovinu kravate, istaknuo je ravnatelj Akademije Cravatice Marijan Bušić.

Organizatori izložbe su Akademija Cravatica, te Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u suradnji s veleposlanstvom RH u Beču i Uredom Savezne austrijske vlade za umjetnost.

Izložba je otvorena do 31. srpnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙