FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pula: otvoren počasni konzulat Republike Austrije

ZAGREB, 20. lipnja 2006. (Hina) - Veleposlanica Republike Austrije u Hrvatskoj Helga Konrad u utorak je u Puli svečano otvorila prostorije Austrijskog počasnog konzulata.
ZAGREB, 20. lipnja 2006. (Hina) - Veleposlanica Republike Austrije u Hrvatskoj Helga Konrad u utorak je u Puli svečano otvorila prostorije Austrijskog počasnog konzulata.

"Ovaj će konzulat posebno voditi brigu o našim mnogobrojnim turistima, ali će raditi i na učvršćivanju veza između naših dviju prijateljskih država te na uspostavi međuregionalne suradnje", rekla je austrijska veleposlanica na prijemu koji je prije otvaranja počasnoga konzulata održan kod istarskog župana Ivana Jakovčića.

Počasni konzulat otvara se deset dana prije završetka austrijskoga predsjedanja Europskom unijom, no Austrija će, rekla je veleposlanica, "i nakon toga svesrdno podržavati ulazak Hrvatske u Europsku uniju, kako bi nakon 1918. godine ponovno živjeli skupa, no sada u drukčijim, izmijenjenim i demokratskim uvjetima".

Istarski župan Ivan Jakovčić rekao je kako je Istra nekad bila austrijska pokrajina "te stoga tu povijesnu memoriju moramo ojačati i oživjeti i na području kulture, a zato ćemo otvaranjem počasnog konzulata stvoriti dobre pretpostavke".

O austrijskoj povijesti Pule govorio je pulski gradonačelnik Valter Drandić. "Pula je svoj procvat i gospodarski razvoj doživjela upravo za vrijeme austrijske vladavine i zato nam je izuzetna čast što danas otvaramo počasni konzulat, koji će između ostalog pridonijeti i još boljoj suradnji s našim gradom pobratimom Grazom", kazao je Drandić.

Za počasnog konzula u austrijskom konzulatu imenovan je istaknuti pulski liječnik Vladimir Tkalec.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙