FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Deficit tekućeg računa platne bilance u prvom tromjesečju 1,9 milijardi eura

ZAGREB, 4. srpnja 2006. (Hina) - Deficit tekućeg računa platne bilance u prvom tromjesečju 1,9 milijardi eura
ZAGREB, 4. srpnja 2006. (Hina) - Deficit tekućeg računa platne bilance u prvom tromjesečju 1,9 milijardi eura

HINA - Financijski servis

Deficit tekućeg računa platne bilance za prvo tromjesečje ove godine iznosi 1,99 milijardi eura i u usporedbi s prva tri mjeseca prethodne godine povećan je za 450 milijuna eura ili nešto više od 29 posto, najnoviji su podatci Hrvatske narodne banke.

Na povećanje deficita tekućeg računa najznačajnije je utjecao rast manjka na računu roba te dohotka.

Tako je u prva tri mjeseca ove godine zabilježen manjak u trgovinskoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom od 1,86 milijardi eura, što je u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine povećanje za 294 milijuna eura, odnosno za 18,7 posto.

Na računu usluga također su zabilježeni nešto nepovoljniji trendovi u usporedbi s prva tri mjeseca prošle godine. I dok je u prvom tromjesečju prošle godine na računu usluga zabilježen višak od 4,2 milijuna eura, u prvom se tromjesečju ove godine bilježi manjak od 42,9 milijuna eura.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju manjak na računu dohotka iznosio je nešto više od 377 milijuna eura i u odnosu na isto razdoblje lani povećan je za 99 milijuna eura, odnosno visokih 35,6 posto.

Na računu pak tekućih transfera u prvom je tromjesečju zabilježen višak od 290,4 milijuna eura, što je neznatno niže od viška u istom prošlogodišnjem razdoblju (299,6 milijuna eura).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙