FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Deficit državnog proračuna u prvom polugodištu dvostruko manji

ZAGREB, 4. srpnja 2006. (Hina) - Deficit državnog proračuna u prvom polugodištu dvostruko manji
ZAGREB, 4. srpnja 2006. (Hina) - Deficit državnog proračuna u prvom polugodištu dvostruko manji

HINA - Financijski servis

Deficit državnog proračuna u prvoj polovici ove godine ostvaren je na dvostruko nižoj razini nego u istom razdoblju 2005. - na dan 30. lipnja ove godine deficit za prvih šest mjeseci iznosio je 2,1 milijardu kuna, izvijestili su danas iz Ministarstva financija.

Ostvareni deficit u prvoj polovici ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, kada je iznosio 4,3 milijarde kuna, manji je za čak 2,2 milijarde kuna, ističu iz resora financija.

Promatrano u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP), deficit državnog proračuna u prvom je polugodištu ove godine ostvaren na razini od 0,9 posto BDP-a, što je za cijeli postotni bod manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Iz Ministarstva financija ističu da je smanjenje deficita državnog proračuna rezultat značajnog porasta prihoda u prvoj polovici godine od 11,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Do 30. lipnja prihodi državnog proračuna ostvareni su u iznosu od 45,3 milijarde kuna.

Takvo ostvarenje prihoda, kako ističu iz Ministarstva financija, rezultat je ubrzane gospodarske aktivnosti o čemu svjedoče svi makroekonomski pokazatelji, ponajviše rast BDP-a od 6 posto u prvom tromjesečju ove godine, no, i efikasnijeg rada Porezne uprave kao i zadiranja u područje sive ekonomije.

Pritom iz resora financija ističu da su najveći međugodišnji rast zabilježili prihodi od poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit.

Prema podatcima Ministarstva, ukupni rashodi državnog proračuna u prvoj polovici ove godine ostvareni su u iznosu od 47,4 milijarde kuna i u potpunosti su se kretali u skladu s planom.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine ukupni su rashodi proračuna porasli za 5,4 posto, a najvećim su dijelom posljedica kretanja rashoda poslovanja koji su također porasli za 5,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Takvo je kretanje, kako ističu u Ministarstvu, u skladu s porastom mase plaće i socijalnih izdvajanja za temeljna prava hrvatskih građana.

Nedvojbeno je stoga, ocjenjuju u Ministarstvu, da fiskalna politika vođena snažnom fiskalnom konsolidacijom i štednjom viška prihoda s uspjehom ostvaruje svoj cilj smanjenja fiskalnog deficita.

Smanjenje deficita i nastavak orijentacije države na domaće zaduživanje su doprinosi nositelja fiskalne politike stabilizaciji, a potom i smanjenju vanjskog zaduženja, navode iz Ministarstva financija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙