FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Po prvi puta u povijesti javnih financija smanjuje se proračunski deficit

ZAGREB, 29. lipnja 2006. (Hina) - Po prvi puta u povijesti javnih financija smanjuje se proračunski deficit
ZAGREB, 29. lipnja 2006. (Hina) - Po prvi puta u povijesti javnih financija smanjuje se proračunski deficit

HINA - Financijski servis

Rebalansom proračuna, čiji je prijedlog danas utvrdila hrvatska Vlada, po prvi se puta u povijesti hrvatskih javnih financija smanjuje proračunski deficit u tekućoj godini, ističu iz Ministarstva financija.

Prijedlogom rebalansa prihodi proračuna povećali bi se za 899 milijuna kuna, od čega bi se 413 milijuna kuna izdvojilo za povećanje troškova, a 486 milijuna za smanjenje deficita. Time bi se proračunski deficit smanjio za 0,2 postotna boda, odnosno s ranije planiranih 3,2 na 3 posto BDP-a.

Cilj je rebalansa smanjenje fiskalnog deficita na 3 posto BDP-a, te rješavanje nekih krupnih problema u Ministarstvu zdravstva, istaknuo je i premijer Ivo Sanader na današnjoj sjednici Vlade.

Smanjenjem deficita na 3 posto BDP-a Hrvatska svoj proračunski deficit svodi u okvire mastriških kriterija i time čini veliki korak prema prilagodbi ekonomskim kriterijima EU, ističu iz Ministarstva financija.

Premijer Sanader i ministar financija Ivan Šuker na sjednici Vlade naglasili su da su dobri makroekonomski pokazatelji i pojačana gospodarska aktivnost, te rast proračunskih prihoda za 12 posto u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani omogućili rebalans proračuna i smanjenje deficita, te da je Vlada učinila sve što može da se smanji vanjski dug.

Vanjski dug države je smanjen i time je država utjecala na globalno usporavanje rasta vanjskog duga, kazao je Sanader.

Rebalansom bi ukupni prihodi proračuna iznosili 94,89 milijardi kuna, što je 7,3 posto više nego lani, a rashodi 99,2 milijarde kuna, rekao je Šuker.

Predloženim rebalansom, predviđeno je povećanje od 485 milijuna kuna za sustav zdravstvene zaštite, više će dobiti i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (povećanje za 423 milijuna kuna), Ministarstvo pravosuđa (92 milijuna kuna), Fond za razvoj i zapošljavanje (103 milijuna kuna), Ministarstvo poljoprivrede (54 milijuna kuna), te Ministarstvo znanosti (za 45 milijuna kuna).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙