FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

M. Radnić: Trebalo bi odustati od uvođenja jedinstvene cijene knjige

ZAGREB, 4. srpnja 2006. (Hina) - Potpredsjednik Hrvatske udruge nakladnika (HUNA) Miro Radnić, pozvao je danas mjerodavne u Ministarstvu kulture RH da odustanu od uvođenja jedinstvene cijene knjige.
ZAGREB, 4. srpnja 2006. (Hina) - Potpredsjednik Hrvatske udruge nakladnika (HUNA) Miro Radnić, pozvao je danas mjerodavne u Ministarstvu kulture RH da odustanu od uvođenja jedinstvene cijene knjige.

Ministarstvo kulture u zajednici s velikim nakladnicima, kao što su Ljevak i Profil, priprema uredbu kojom bi se zaobišla saborska rasprava o knjizi, izjavio je Radnić na konferenciji za novinstvo, ocjenivši kako je jedinstvena cijena knjige neustavna kategorija. "Ona ugrožava poduzetništvo i inicijativu", rekao je potpredsjednik Hrvatske udruge nakladnika.

Kako drži, u uredbi su propisane drakonske kazne za prekršitelje. "Riječ je o kaznama do 200 tisuća kuna, kojima bi mali nakladnici, ako prekrše to pravilo, bili potpuno uništeni", istaknuo je Radnić.

Naveo je također da istraživanja njegove udruge pokazuju, kako bi u slučaju donošenja uredbe bio smanjen broj objavljenih naslova, opala prodaja, a zbog jeftinije opreme pojavilo bi se i često opetovanje komercijalnih izdanja. "To bi poskupjelo knjigu i dovelo do propasti polovice malih i srednjih nakladnika koji nemaju svoje knjižare", rekao je Radnić.

Potpredsjednik Hrvatske udruge nakladnika smatra kako bi, za razliku od jedinstvene cijene knjige, uvođenje potrebnih mjera za knjižare zadovoljilo autore, nakladnike i knjižare.

Tajnica HUNA-e Martina Belić podsjetila je da ni jedna od tranzicijskih zemalja, osim Slovenije, nema zakon o jedinstvenoj cijeni knjige.

Takav zakon imaju samo zemlje s uređenim tržištem knjiga i knjižarstvom razdvojenim od nakladništva, napomenula je dodavši kako bi uredba za koju lobiraju veliki nakladnici uništila alternativnu prodaju knjiga.

Hrvatska udruga nakladnika je udruga malih i srednjih nakladnika bez vlastite maloprodajne mreže. Zapošljava 50-tak osoba, a godišnje objavi više od 450 naslova. Povremeno organizira sajmove knjiga u Zagrebu, Karlovcu, Varaždinu i Bjelovaru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙