FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osnovana Jadranska euroregija, Jakovčić predsjednik

PULA, 30. lipnja 2006. (Hina) - U Puli je večeras osnovana Jadranska euroregija čije je sjedište u Puli, a prvi predsjednik je istarski župan Ivan Jakovčić.
PULA, 30. lipnja 2006. (Hina) - U Puli je večeras osnovana Jadranska euroregija čije je sjedište u Puli, a prvi predsjednik je istarski župan Ivan Jakovčić.

Osnutku nove euroregije prethodile su dvogodišnje pripreme pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, a današnja utemeljiteljska sjednica Jadranske euroregije okupila je predstavnike svih šest država, njezinih članica - Italije, Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore i Albanije - na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Obraćajući se sudionicima skupa hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izrazio je uvjerenje kako države koje gravitiraju Jadranskom moru sudjeluju u ovom projektu "u interesu povezivanja a ne podjela, odnosno, suradnje a ne dominacije".

"Time želimo dokazati da regionalni interesi ne moraju biti odvojeni od nacionalnih, niti da su nacionalne politike suprotstavljene europskim. Naprotiv, želimo pokazati kako u jednom širem okviru regionalni i nacionalni, ali i europski procesi mogu jedni druge nadopunjavati a ne izolirati", naglasio je Mesić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić ocijenio je kako je Istra najbolje mjesto za osnivanje Jadranske euroregije, jer je poznata po svojoj toleranciji i otvorenosti. Po njegovu mišljenju, ova euroregija imat će iznimno važnu ulogu jer Jadran ima značajan utjecaj u odnosima među državama na njegovoj obali.

"BiH je pomorska zemlja, možda ne toliko koliko i druge države, ali po mnogočemu usmjerena je na Jadransko more, te je kao multietnička država zainteresirana za suradnju sa svim ostalim državama uz Jadransko more, a sve u cilju pristupanja Europskoj uniji", naglasio je Sulejman Tihić.

Istarski župan i prvi predsjednik Jadranske euroregije, Ivan Jakovčić, kazao je da ova euroregija "želi biti efikasni forum usklađivanja različitih interesa na Jadranu".

"Pokretanjem Jadranske euroregije želimo kotač naše povijesti nepovratno okrenuti prema miru i prosperitetu", rekao je Jakovčić.

Na utemeljiteljskoj sjednici prihvaćen je Statut Jadranske euroregije, a za potpredsjednika te euroregije izabran je Angelo Michele Diorio iz talijanske regije Molise.

Po završetku sjednice u pulskoj Zajednici Talijana svečano je otvoren Ured Jadranske euroregije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙