FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stranka "HDZ 1990.-Hrvatsko zajedništvo" pozdravlja europsku rezoluciju o BiH

MOSTAR, 30. lipnja 2006. (Hina) - Stranka "HDZ 1990.-Hrvatsko zajedništvo" u petak je pozdravila jučerašnju rezoluciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe o stanju u BiH kojom se zagovara donošenje novog ustava u BiH do 2010.
MOSTAR, 30. lipnja 2006. (Hina) - Stranka "HDZ 1990.-Hrvatsko zajedništvo" u petak je pozdravila jučerašnju rezoluciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe o stanju u BiH kojom se zagovara donošenje novog ustava u BiH do 2010.

Stranka, kako se navodi u priopćenju, posebice pozdravlja preporuku iz rezolucije koja traži nastavak ustavnih promjena u BiH odmah nakon izbora u listopadu ove godine te da se pri tomu eliminira ranije predložena ustavna odredba o entitetskom kriteriju glasovanja u državnom Parlamentu BiH.

Protiv takve ustavne odredbe glasovali su nedavno zastupnici stranke "HDZ 1990.-Hrvatsko zajedništvo" zbog čega i nisu usvojene ustavne promjene jer u Parlamentu BiH nisu dobile dvotrećinsku potporu zastupnika.

Entitetski kriterij glasovanja u državnom Parlamentu BiH, kakav je zagovaran neuspjelim ustavnim promjenama i kakav se odbacuje Rezolucijom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, prema tumačenju "HDZ 1990.-Hrvatsko zajedništvo" je diskriminirajući za Hrvate u BiH jer u Republici Srpskoj Hrvata gotovo i nema, a u Federaciji BiH Bošnjaci su trostruko brojniji od Hrvata i uvijek bi mogli nadglasati Hrvate.

Protiv "entitetskog glasovanja" o ožujku ove godine ustala je i Biskupska konferencija BiH pozvavši hrvatske zastupnike u Parlamentu BiH da odbace takav prijedlog ustavnih promjena jer se njime, kako su naveli bosanskohercegovački katolički biskupi, Hrvate pretvara u nacionalnu manjinu i trajno učvršćuje podjela BiH na dva entiteta.

Hrvatska narodna zajednica BiH, jedna od stranaka koja je sudjelovala u višemjesečnim pregovorima o ustavnim promjenama, u petak je također pozdravila rezoluciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe o stanju u BiH.

Predsjednik Hrvatske narodne zajednice BiH Milenko Brkić ranije je odbio potpisati završnu izjavu o ustavnim promjenama u BiH koju su potpisali čelnici stranaka sudionika pregovora o ustavnim promjenama ne prihvaćajući "entitetsko glasovanje" u državnom Parlamentu BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙