FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Actavis za Plivu ponudio 100 milijuna dolara više od Barr-a

ZAGREB, 29. lipnja 2006. (Hina) - Islandska tvrtka Actavis izvijestila je danas da je poboljšala svoju ponudu za preuzimanje Plive i ponudila 2,3 milijarde dolara za kupnju dionica hrvatske farmaceutske tvrtke te potvrdila da je u protekla dva dana na burzi kupila 9 posto Plivinih dionica.
ZAGREB, 29. lipnja 2006. (Hina) - Islandska tvrtka Actavis izvijestila je danas da je poboljšala svoju ponudu za preuzimanje Plive i ponudila 2,3 milijarde dolara za kupnju dionica hrvatske farmaceutske tvrtke te potvrdila da je u protekla dva dana na burzi kupila 9 posto Plivinih dionica.

Najnovijom ponudom Actavis za Plivinu dionicu nudi 723 kune u gotovini te dividendu od 12 kuna po dionici, što za dioničare predstavlja gotovinsku isplatu od 735 po dionici, odnosno ukupno 2,3 milijarde američkih dolara.

To je za 100 milijuna dolara, odnosno za 18 kuna po dionici više od ponude američke farmaceutske kompanija Barr Pharmaceuticals koju je Plivin Nadzorni odbor ovaj tjedan odlučio preporučiti dioničarima.

U priopćenju islandske tvrtke tvrdi se da je poboljšanu ponudu Plivi i njezinim financijskim savjetnicima predao u ponedjeljak te da priopćenjem danas potvrđuju uvjete te ponude. Kažu da je financiranje ponude u potpunosti osigurano te da će biti aranžirano od strane JP Morgana, HSBC-a i UBS-a, a sastojat će se od kombinacije kredita i preferencijalnih dionica.

Islandska tvrtka također je potvrdila da stoji iza kupnje Plivinih dionica u posljednja dva dana.

Promet dionicama Plive na Zagrebačkoj burzi danas je premašio iznos od 1,3 milijarde kuna, što je najveći promet Plivom u jednom danu, uz dostignutu najveća cijenu u povijesti trgovanja dionicama Plive na Burzi.

U Actavisu kažu da su stekli 1,505,943 dionica i 371,865 GDR-a Plive, što predstavlja 9 posto Plivinog kapitala u optjecaju. Dodaju da pored toga, već kontroliraju 0,7 posto dionica koje je ranije ove godine, kao povezana strana, stekao Quaestus Private Equity Partners, tako da u vlasništvu sada ukupno imaju 9,7 posto Plivinog kapitala.

Actavis također objavljuje da je potpisao opcijske ugovore za dodatnih 10,7 posto, odnosno 1,894,650 dionica.

Ističu da bi spajanjem s Plivom nastala treća najveća generička kompanija na svijetu te da, za razliku od ponude Barra, svoju ponudu ne uvjetuju prethodnim odobrenjima regulatornih tijela SAD, Njemačke ili bilo koje druge jurisdikcije, što, kako kažu, donosi trenutnu vrijednost dioničarima.

Kažu da bi zadržali Plivino ime i prebacili proizvodnju iz nekoliko zemalja u Hrvatsku, ojačali istraživačke i razvojne potencijale Plive u Hrvatskoj i Plivinu ukupnu infrastrukturu upotrijebili za upravljanje velikim i važnim dijelom poslovanja nove Grupe koja bi, tvrde, u ovoj godini imala kombinirane prihode od oko 2,2 milijarde eura.

Predsjednik Uprave Plive Željko Čović na današnjoj je konferenciji za novinare Plive i Barra rekao da Barrova ponuda od 717 kuna po dionici (705 kuna za dionicu plus dividenda od 12 kuna) predstavlja premiju od 24 posto u odnosu na prvu neobvezujuću ponudu Actavisa od 570 kuna za dionicu i 12 posto u odnosu na njegovu drugu neobvezujuću ponudu od 630 kuna za dionicu te preko 10 posto u odnosu na očekivanja Plivinih analitičara.

Čović je opovrgnuo novinske napise prema kojima je postojala ponuda Actavisa koju Nadzorni odbor nije razmatrao.

Actavis grupa aktivna je u 32 zemlje i zapošljava više od 10.000 ljudi i, kako tvrde, među pet su najvećih generičkih kompanija u svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙