FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sa sjednice Vlade

ZAGREB, 29. lipnja 2006. (Hina) - Sa sjednice Vlade
ZAGREB, 29. lipnja 2006. (Hina) - Sa sjednice Vlade

HINA - Financijski servis

Prihodi državnog proračuna povećat će se za 899 milijuna kuna, a rashodi za 430 milijuna, prijedlog je rebalansa državnog proračuna što ga je danas utvrdila Vlada i uputila Hrvatskom saboru na donošenje.

Cilj je rebalansa smanjenje fiskalnog deficita sa 3,2 na 3 posto BDP-a, te rješavanje nekih krupnih problema u Ministarstvu zdravstva, istaknuo je premijer Ivo Sanader dodajući da rebalans uzima u obzir dobre makroekonomske pokazatelje i najave većeg gospodarskog rasta od očekivanog.

I podatak da je u svibnju ove, u odnosu na svibanj prošle godine bilo 21 tisuću manje nezaposlenih govori o "živosti" hrvatskog gospodarstva, naglasio je ministar financija Ivan Šuker.

Istaknuo je da su proračunski prihodi u prvih pet mjeseci ove godine 12 posto viši nego u istom razdoblju lani.

Rebalansom bi ukupni prihodi proračuna iznosili 94,89 milijardi kuna, što je 7,3 posto više nego lani, a rashodi 99,2 milijarde kuna, rekao je Šuker.

Od ukupno 899 milijuna kuna većih prihoda, za pokriće proračunskih troškova usmjerit će se 413 milijuna, a preostalih 486 milijuna za smanjenje deficita.

I premijer Sanader i ministar Šuker ističu kako je Vlada učinila sve što može da se smanji vanjski dug. Vanjski dug države je smanjen i time je država utjecala na globalno usporavanje rasta vanjskog duga, kazao je Sanader, koji je time reagirao na jučerašnju saborsku raspravu o izvješću HNB-a koju je obilježilo pitanje vanjskog duga.

Prema Šukerovim riječima, nakon rebalansa više sredstava mogu očekivati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (povećanje za 423 milijuna kuna), Ministarstvo pravosuđa (92 milijuna kuna), Fond za razvoj i zapošljavanje (103 milijuna kuna), Ministarstvo poljoprivrede (54 milijuna kuna), te Ministarstvo znanosti (za 45 milijuna kuna).

To je ukupno povećanje za 717 milijuna, no kako se kod nekih ministarstava, primjerice gospodarstva, vanjskih poslova itd., planiraju smanjenja, dolazi se do ranije spomenute brojke od 413 milijuna kuna većih rashoda, rekao je.

Novi plan proračunskih prihoda, navodi se u obrazloženjima rebalansa, temelji se na planiranom realnom gospodarskom rastu od 4,4 posto.

Početkom iduće godine Vlada će imati model kako riješiti pitanje obiteljskih mirovina, poručio je premijer Ivo Sanader s Vladine sjednice u četvrtak.

Vlada i ja osobno jamčimo da ćemo naći rješenje i za oko 43.000 ljudi kojih se to tiče, ali molimo ih da budu strpljivi, izjavio je Sanader.

Objasnio je kako postoje dvojbena tumačenja zakona i kako Vlada ne bi željela ući u sumnjiva tumačenja.

Radna skupina koja radi na tom pitanju, svoj će posao završiti do jeseni, do konca godine imat ćemo rješenje, a početkom iduće godine model kako riješiti obiteljske mirovine, rekao je premijer.

Sanader je zahvalio svima koji su radili na povratu duga umirovljenicima i ponovio da su osigurana sredstva i za drugu tranšu duga koja će se isplaćivati krajem godine.

S gotovo 24 milijuna kuna država će sufinancirati otkup svježeg mlijeka, kako bi spriječila poremećaj na tržištu, odlučila je danas Vlada.

Velikim otkupljivačima država će za svaku litru mlijeka davati 1,5 kuna, a malim mljekarima jednu kunu po litri.

Na taj način ukupno će se otkupiti više od 16 milijuna litra mlijeka koje bi mljekare preradile u maslac i mlijeko u prahu.

Saboru je na konačno donošenje Vlada danas uputila i izmjene Stečajnog zakona koje bi trebale pojačati kontrolu nad radom stečajnih upravitelja, poboljšati položaj radnika u stečaju, te stečajni postupak ograničiti na najduže godinu i pol.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙