FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudionici znanstvenog skupa posjetili Teslinu rodnu kuću

SMILJAN, , 29. lipnja 2006. (Hina) - Sudionici znanstveno-stručnog skupa o životu i djelu Nikole Tesle posjetili su večeras Smiljan, mjesto gdje se prije 150 godina Tesla rodio.
SMILJAN, , 29. lipnja 2006. (Hina) - Sudionici znanstveno-stručnog skupa o životu i djelu Nikole Tesle posjetili su večeras Smiljan, mjesto gdje se prije 150 godina Tesla rodio.

Posjetom Smiljanu, gdje su u tijeku završni radovi na uređenju Memorijalnog centra "Nikola Tesla", završen je dvodnevni skup na kojemu su istaknuti znanstvenici iz Hrvatske i svijeta prikazali značenje Teslina otkrića i doprinos razvoju ljudske civilizacije.

Skupina od 80-ak znanstvenika obišla je Teslinu rodnu kuću i tematski park u kojemu je podignut Multimedijalni centar i ispitna stanica gotovo ista kakvu je Tesla imao u SAD-u.

Predsjednik Akademije tehničkih znanosti prof. dr. Zlatko Kniwald izrazio je zadovoljstvo što će Memorijalni centar omogućiti posjetiteljima spoznaju o djelu svjetskog genija. Dodao je kako je zadovoljan i obnovom Tesline kuća u koju je uvedena struja. Pritom je napomenuo kako je Tesla čitavom svijetu poklonio struju, dok je njegova kuća dugo dugo vremena bila bez električne struje.

Ono što je hrvatska država u ovom trenutku učinila zaslužuje ne samo pohvalu, nego će pokazati čitavom svijetu kako cijeni čovjeka koji je ponikao iz ovoga kraja i kako svi zajedno smatram da možemo daleko brže i bolje i sretnije u budućnost koja čeka Hrvatsku, istaknuo je Kniwald.

Skupina znanstvenika za vrijeme boravka u Smiljanu uručila je ravnateljici Muzeja Like u Gospiću Vesni Bunčić više primjeraka najnovijeg CD-a sa svim Teslinim patentima kako bi se posjetitelji Memorijalnog centra upoznali sa svim što je Tesla učinio i čime je zadužio svoju domovinu, ali i čitav svijet.

Međunarodni znanstveno-stručni skup "Život i djelo Nikole Tesle" organizirali su Hrvatska akademija tehničkih znanosti (HATZ), a pokrovitelj je bio Hrvatski sabor koji je, u povodu 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle, 2006. proglasio godinom velikog znanstvenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙