FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor završio zasjedanje, oporba uvjerena u smanjivanje prava pacijenata

ZAGREB, 28. lipnja (Hina) - Hrvatski je sabor današnje zasjedanje završio raspravom o Vladinu paktu zdravstvenih zakona, tijekom koje je oporba ustrajala u ocjeni da je riječ o novom smanjenju prava pacijenata.
ZAGREB, 28. lipnja (Hina) - Hrvatski je sabor današnje zasjedanje završio raspravom o Vladinu paktu zdravstvenih zakona, tijekom koje je oporba ustrajala u ocjeni da je riječ o novom smanjenju prava pacijenata.

"Predloženi zakoni nisu reforma zdravstvenog sustava, oni su pretakanje iz šupljeg u prazno", ustvrdila je Milanka Opačić (SDP), uvjerena da će prijedlozi o kojima raspravlja Sabor dovesti do dodatnog posezanja u džepove pacijenata.

Usprotivila se predloženom ograničavanju prava na hitnu medicinsku pomoć pacijentima koji na vrijeme ne uplate doprinose.

"Svatko mora imati pravo na medicinsku pomoć i nikome se ne smije ugroziti život, a na vama je da osigurate naplatu doprinosa", poručila je Opačić Vladi.

Upozorila je da prezadužene županije, poput Požeško-slavonske, neće moći poštovati predloženu obvezu da pokriju gubitke zdravstvenih ustanova kojih su osnivači. Takvo će rješenje produbiti razlike u zdravstvenoj zaštiti, upozorila je Opačić.

Odgovorio joj je ministar zdravstva Neven Ljubičić, podsjetivši na predizborni plakat požeškog župana Zdravka Ronka, sa sloganom "Vaše rješenje za sve probleme".

"Nadam se da će Ronko riješiti i ove probleme", kazao je.

Da predloženi zakoni neće poboljšati zdravstveni sustav smatra i Jozo Radoš (HNS) koji je uvjeren da HZZO funkcionira na socijalističkim načelima, te da je potrebno osigurati konkurenciju privatnih osiguravateljskih kuća.

Nikola Ivaniš (PGS) uvjeren je da će građani, zbog lošeg stanja u zdravstvu, ubuduće morati plaćati dio troškova osnovnog zdravstvenog osiguranja.

"No, bilo bi pošteno i reći im - plaćat ćete 15 posto, ali više nećete nositi purice, viskije i plave koverte, nego ćete imati osiguranje kao u Njemačkoj", rekao je.

Andrija Hebrang (HDZ) smatra, pak, da stanje u zdravstvu nije tako loše, što, kaže, pokazuje i anketa "Cro barometra", po kojoj je zdravstvo tek na devetom mjestu na ljestvici problema koji tište hrvatske građane.

Odbacio je tvrdnje da će predloženi zakoni udariti po džepu pacijenata. Istaknuo je, ipak, da će se pacijente morati dodatno opteretiti, ali ne sada, nego za nekoliko godina, kad će se, uvjeren je, oko toga postići nacionalni konsenzus.

Ustvrdio je da se zdravstvo samo u Hrvatskoj financira isključivo iz javnih izvora, te da je participacija u drugim europskim zemljama najmanje 15 posto.

Hebrang je uvjeren da će predloženi zakoni pojednostaviti i učiniti transparentnijim financiranje zdravstvenih ustanova, a posebno je pozdravio uvođenje rokova za preglede i operacije, nakon kojih će pacijenti imati pravo na istovjetnu uslugu u privatnoj ustanovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙