FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 27. lipnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 27. lipnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Posjet predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića potvrda je želje obje zemlje da se nastavi proces normalizacije odnosa započetu još u vrijeme postojanja Savezne Republike Jugoslavije rekao je u utorak u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u izjavi za novinare nakon susreta sa srbijanskim kolegom. "Želimo da odnosi budu što bolji, pa treba riješiti i otvorena pitanja koja su još preostala prije svega pitanje poginulih i nestalih koje obje zemlje još potražuju" rekao je Mesić. Jedno od otvorenih pitanja je i povratak izbjeglica koji je u interesu obje zemlje. Obojica predsjednika istaknula su kako su gospodarski međusobni odnosi sve bolji pri čemu sve više hrvatskih tvrtki ulazi u partnerske odnose u Srbiji. Srbijanski predsjednik Tadić susret s Mesićem ocijenio je vrlo konstruktivnim i otvorenim i rekao je kako su se obojica suglasili oko zajedničkog cilja dviju zemalja - članstva u EU.

TEHERAN - Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei u utorak je rekao da pregovori sa Sjedinjenim Državama ne koriste Islamskoj Republici. Ali Hamnei je kazao da Iran neće ni sa kime pregovarati o svom očitom pravu na upotrebu nuklearne tehnologije. Ipak, kazao je, ako Zapad priznaju to iransko pravo, spremni su razgovarati o međunarodnoj kontroli, nadzoru i jamstvima, i temelji za takve pregovore su pripremljeni.

MOSKVA - Rusija se neće pridružiti nikakvom ultimatumu u rješavanju problema neširenja nuklearnog naoružanja, kazao je u utorak ruski predsjednik Vladimir Putin aludirajući na iransko nuklearno pitanje. "Uvjereni smo da angažirani dijalog služi rješavanju kriza, a ne izolacija ove ili one države", kazao je ruski predsjednik govoreći ispred skupa ruskih veleposlanika i drugih diplomata, kritizirajući implicitno stav Washingtona koji želi nametnuti sankcije Iranu kako bi ga primorao da odustane od nuklearnog programa.

RIM - Talijanske političke stranke analiziraju u utorak rezultate referenduma o ustavnim promjenama i dok je premijer Unije lijevog centra Romano Prodi pozvao na raspravu o ustavnoj reformi s oporbenim desnim centrom, čelnik desnog centra Silvio Berlusconi izrazio je bojazan od obračuna unutar njegove Kuće sloboda. Čelnik Nacionalnog saveza Gianfranco Fini već je pozvao na razmatranje razloga koji su naveli Talijane na odbacivanje ustavnih reformi, a to isto traži i demokršćanski UDC, čelnika Pierferdinanda Casinija.

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine odbacio je u utorak nagodbu Almira Bajrića s Tužiteljstvom BiH o priznanju krivnje za sudjelovanje u pripremanju terorističkih aktivnosti, ocijenivši kako je blaga kazna koja mu je zauzvrat ponuđena nedovoljna s obzirom na ozbiljnost počinjenog kaznenog djela. Bajrić je zajedno sa Senadom Hasanovićem optužen da je pomagao u pribavljanju eksploziva kojega su Mirsad Bektašević, Abdulkadir Cesur i Bajro Ikanović željeli iskoristiti za terorističke napade u Sarajevu i tako prisiliti vlasti BiH na povlačenje vojnika iz te zemlje koji sudjeluju u savezničkim operacijama u Iraku.

BAGDAD - Suđenje Sadamu Huseinu i još šestorici optuženoj za vojnu akciju 1980. protiv iračkih Kurda počet će 21. kolovoza, objavio je u utorak visoki irački sud. Procjenjuje se da je stotinu tisuća Kurda ubijeno u toj operaciji na sjeveru Iraka. Akcija se zvala "Anfal" što na arapskome znači "ratni plijen", a cilj joj je bio razbiti kurdske gerilce koji žele nezavisnu državu i očistiti iransko-iračku granicu od kurdskoga stanovništva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙