FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 27. lipnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 27. lipnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader ponovno je danas u Hrvatskom saboru odbacio slovensku tzv. Bijelu knjigu te izrazio nadu da će susjedi ipak pristati na hrvatski prijedlog da se sporna granična pitanja rješavaju pred međunarodnim pravosudnim tijelom. Ponovio je da Vlada kao odgovor priprema Plavu knjigu, te Dragutinu Lesaru (HNS) potvrdio da će objaviti precizne karte graničnih područja na Muri kako bi otklonila sve nedoumice oko granice. Pozivajući se na petnaestogodišnje iskustvo pregovora o granici između Hrvatske i Slovenije, premijer Ivo Sanader izjavio je da ne vidi previše razloga za optimizam da će Slovenija prihvatiti službeni hrvatski poziv za izlazak pred međunarodne institucije.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader danas je u Saboru ponovio da, po Vladinim informacijama, ugovor o prodaji četiri broda iz splitskog brodogradilišta na Cipar nije štetan, a Marina Jurjevića (SDP) pozvao je da ne donosi zaključke o 'pranju' šest milijuna dolara dok se ne istraži cijeli slučaj. Sanader je Jurjeviću kazao da je krajnje "nedemokratski i komunistički" presuđivati dok ne završi istraga. Sanader je odbacio tvrdnje Nenada Stazića (SDP) da je u 916 dana mandata njegove Vlade na mjestima savjetnika u ministarstvima zaposleno 1.212 osoba, dakle 1,3 savjetnik dnevno. Ministar mora Božidar Kalmeta je potvrdio da će se 30. lipnja ove godine, tri mjeseca prije plana, u promet pustiti posljednjih 30 kilometara autoceste Zagreb-Lipovac.

ZAGREB - Najesen bi se moglo iznaći rješenje za korisnike najviših i obiteljskih mirovina kako bi i oni imali pravo na povrat umirovljeničkog duga, najavio je danas potpredsjednik Vlade Damir Polančec u saborskom 'aktualnom prijepodnevu' u odgovoru zastupniku HSU-a Silvanu Hrelji. Odbacio je tvrdnje Josipa Leke (SDP) da je model javno-privatnog partnerstva (JPP) u Sunčanom Hvaru u suprotnosti sa Zakonom o privatizaciji jer javno-privatno partnerstvo uopće ne postoji u hrvatskom zakonodavstvu.

ZAGREB - Darko Beštek, savjetnik ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor, inače 100- postotni invalid Domovinskog rata podnio je ostavku, doznaje se iz toga Ministarstva. Mediji prenose kako je razlog Beštekove ostavke što je prije tjedan dana dobio pravomoćnu sudsku odluku prema kojoj Ministarstvu mora vratiti nešto više od 100.000 kuna koje je do sada primao na temelju prava na tuđu njegu i pomoć, a na koju prema mišljenju suda nema pravo.

ZAGREB - Hrvatska seljačka stranka (HSS) predstavila je danas na konferenciji za novinare svoj prijedlog zakona kojim bi se novim umirovljenicima, onima koji su umirovljeni nakon 1999. povisile mirovine. Predsjednik HSS-a Josip Friščić rekao je da je riječ o nepravdi prema tim novim umirovljenicima jer njihove mirovine zaostaju za prosječnim plaćama i sve se više smanjuju. Riječ je o nekih 310 tisuća umirovljenika, a prema procjenama još će ih oko 400 tisuća biti umirovljeno po tom sustavu.

ZAGREB - Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić najavila je danas da će HSLS-ovi zastupnici u Hrvatskom saboru podržati inicijativu dijela nevladinih udruga da se o Vladinu prijedlogu zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu provede treće čitanje. Adlešić je to kazala na sastanku s predstavnicima nevladinih udruga. Gordan Bosanac i Vesna Teršelić, iz Centra za mirovne studije, ustvrdili su da je Vladina radna skupina zakonski prijedlog radila bez konzultacije sa stručnjacima, isključivo za potrebe samih tajnih službi.

ZAGREB - Predstavnici Centra za mirovne studije zatražili su danas da se Prijedlog zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu stavi u treće čitanje i da saborski odbori koji se bave ljudskim pravima i nacionalnom sigurnošću prije toga organiziraju javnu raspravu za sve zainteresirane. Programski voditelj Centra Gordan Bosanac je na konferenciji za novinare pred sjedištem Protuobavještajne agencije u Vukovarskoj ulici kako žele uvjeriti zakonodavca da prijedlog zakona stavi u treće čitanje jer je dosadašnja saborska procedura bila nespretna, a izostala je i javna rasprava. U Centru za mirovne studije smatraju da način na koji je prijedlog zakona "projurio" kroz saborsku proceduru govori u prilog da su predlagači htjeli izbjeći javnu raspravu i čim prije donijeti zakon ali je na kraju to ipak dovelo do njegova neizglasavanja.

KNIN/ZAGREB - Vijećnici Hrvatskoga bloka u kninskom Gradskom vijeću rekli su danas na konferenciji za novinare da neće sudjelovati na prijemu u povodu današnjeg posjeta Kninu predsjednika Srbije Borisa Tadića i Hrvatske Stjepana Mesića jer smatraju da je Tadićeva izjava da žali zbog žrtava s obiju strana u Domovinskom ratu, uvredljiva i na tragu mijenjanja povijesti. Udruga hrvatski branitelja liječenih od PTSP-a "Tvrđava Knin" uputila je kninskom Gradskom poglavarstvu otvoreno pismo u povodu današnjeg posjeta predsjednika Srbije Borisa Tadića tome gradu u kome kritizira Tadića zbog isprike koju je dao u prosincu u Sarajevu. U podužem pismu ispunjenom ironijom, Udruga dokazuje logički paradoks Tadićeve isprike i tvrdi da ona to zapravo i nije. Udruga smatra da će se o isprici "moći govoriti tek kad Srbija Bosni i Hrvatskoj plati veliku ratnu štetu".

GAŠINCI - Na vojnom poligonu "Gašinci" kod Đakova danas je održan završni dio višednevne bilateralne vojne vježbe "Guardex 06 HR" na kojoj su, uz pripadnike 3. i 4. korpusa Hrvatske kopnene vojske, sudjelovali i pripadnici Nacionalne garde američke savezne države Minnesote. Tijekom današnje vježbe prikazani su postupci zaustavljanja i pregleda vozila na nadzornoj postaji te uhićivanja sumnjivih osoba, suzbijanja demonstracija te obrane UN baze i opskrbnog konvoja od napada paravojnih postrojba. Tijekom vježbe, koja je trajala od 16. lipnja, održana su i gađanja automatskom puškom i pištoljem te nekoliko taktičkih i situacijskih vježbi.

ZAGREB - Obitelj Ivana Lackovića Croate darovala je danas Muzeju grada Zagreba oko tisuću crteža i raznih predmeta toga istaknutoga hrvatskog slikara, crtača i grafičara. Ugovor o donaciji potpisala je Ana Lacković, supruga poznatog slikara, a donaciju koja ima oko tisuću predmeta - najviše umjetnikovih crteža te crteža drugih autora, zatim Lackovićeve osobne predmete, osobito iz Domovinskog rata, među kojima je maskirna i svečana umjetnikova vojna odora, odličja i drugo, preuzeo je ravnatelj muzeja Vinko Ivić. U donaciji su katalozi i knjige, časopisi, fotografije i videozapisi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙