FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader: pitanje granica sa Srbijom je riješeno

ZAGREB, 27. lipnja 2006. (Hina) - Pitanje granica sa Srbijom je riješeno i nećemo ga otvarati na sastanku sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, rekao je u utorak uoči tog sastanka premijer Ivo Sanader u 'aktualnom prijepodnevu' 21. sjednice Hrvatskoga sabora.
ZAGREB, 27. lipnja 2006. (Hina) - Pitanje granica sa Srbijom je riješeno i nećemo ga otvarati na sastanku sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, rekao je u utorak uoči tog sastanka premijer Ivo Sanader u 'aktualnom prijepodnevu' 21. sjednice Hrvatskoga sabora.

Pitanje granica riješeno je nalazima Badinterove komisije koja je utvrdila da su granice novih država granice bivših republika, odgovorio je Sanader pravašu Anti Đapiću koji se zanimao za teme sastanka s Tadićem. Premijer je odbacio želje nekih krugova u Beogradu da se granica sa Hrvatskom pomakne, da bude na sredini Dunava. To, naglasio je, ne dolazi u obzir, evenutalno se može dogovoriti da međudržavne komisije idu u identifikaciju granice metar po metar.

Naveo je da će na sastanku sa srbijanskim predsjednikom ustrajati na rješavanju sudbine 1.138 nestalih osoba.

Đapiću je potvrdio da će se razgovarati o suradnji hrvatske i srbijanske policije u suzbijanju kriminala, viznom režimu itd.

Premijer Ivo Sanader najavio je na sjednici Hrvatskoga sabora da će Vlada primjereno, štiteći nacionalne interese, reagirati na najave Republike Srpske da će graditi hidroelektrane u gornjem slivu Neretve što bi ekološki i gospodarski štetilo dolini Neretve. "Reagirat ćemo primjereno, kako se od nas očekuje, i zaštitit deltu Neretve", odgovorio je premijer 'pravašu' Tončiju Tadiću.

Sanader se složio s Tadićem da Republika Srpska djeluje neovisno od središnjih vlasti BiH, a to, dijelom, pravda činjenicom da BiH uskoro očekuju izbori pa se, kaže, mogu očekivati razni radikalni potezi.

Da će Hrvatska zaštititi dolinu Neretve najavio je i ministar kulture Božo Biškupić koji je Jagodi Majskoj Martinčević (HDZ) odgovorio da njegovo ministarstvo priprema projekt kojim bi se donji sliv Neretve proglasio parkom prirode.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin ustvrdio je da u MUP-u, što se tiče zapošljavanja, nema nikakve diskriminacije po nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti.

Zastupnik bošnjačke manjine Šemso Tanković upitao ga je, naime, što MUP čini da nacionalna struktura policije u gradovima i općinama odgovara lokalnoj nacionalnoj strukturi, budući da, upozorio je, u nekim sredinama u policiji nema ni jednog predstavnika manjina.

Kirin je naglasio da je MUP mnogo učinio po tom pitanju, posebno na područjima koja su bila zahvaćena ratom, te da će zbog pristupanja Hrvatske EU ubuduće trebati još ljudi u graničnoj policiji. No, kazao je i da se dosta policajaca ne želi nacionalno opredijeliti, što je Tanković označio kao najbolji dokaz da u policiji "nešto ne štima".

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u Hrvatskom saboru kako očekuje da će Hrvatska na jesenskom summitu NATO-a u Rigi dobiti jasne poruke i vremenski okvir za pristupanje tom vojno-obrambenom savezu. Ministrica je u 'aktualnom prijepodnevu' HDZ-ovcu Marku Šircu odgovorila da su predstavnici NATO-a do sada, a posebno na nedavnom sastanku u Bruxellesu, hvalili hrvatske napore za pristupanje NATO-u, posebno što se tiče provedenih reformi.

"U NATO-u su ocijenili da je Hrvatska postigla veliki napredak, najveći od svih država kandidata", kazala je Grabar-Kitarović. Dodala je da je krajem svibnja završen četvrti ciklus provedbe akcijskog plana za članstvo, a da najesen kreće peti ciklus tijekom kojega bi se trebalo govoriti o reformi obrane i Oružanih snaga.

Hrvatski sabor u utorak je počeo 21., posljednju redovnu sjednicu prije ljetne stanke, na kojoj bi se trebao očitovati o 79 točaka. Na dnevnom redu je, među ostalim, paket zdravstvenih zakona, zatim novi, stroži zakonski prijedlog o oružju, izmjene Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Zakona o izvlaštenju, Prijedlog obračuna državnoga proračuna za prošlu godinu, godišnja izvješća HNB-a i Hrvatske banke za obnovu i razvitak za 2005.

Premijer Ivo Sanader suglasio se s prijedlozima klubova HSP-a, HSS-a i SDP-a da se skine hitni postupak s predloženih izmjena Zakona o HNB-u, rekavši da je Vlada spremna na redovitu proceduru ako je to cijena da se zakon donese konsenzusom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙