FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor: 16 godina od konstituiranja prvog višestranačkog Sabora

ZAGREB, 29. svibnja 2006. (Hina) - Sutra se navršava 16 godina od kako je konstituiran prvi demokratski izabrani višestranački Hrvatski sabor, a taj se dan obilježava kao spomen Dan Hrvatskoga sabora.
ZAGREB, 29. svibnja 2006. (Hina) - Sutra se navršava 16 godina od kako je konstituiran prvi demokratski izabrani višestranački Hrvatski sabor, a taj se dan obilježava kao spomen Dan Hrvatskoga sabora.

Spomen je to na 30. svibnja 1990. i na povijesnu ulogu što ju je Hrvatski sabor imao u očuvanju hrvatske državnosti kroz mnoga stoljeća.

Toga 30. svibnja 1990., zastupnici novoga, tada još trodomnoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, za prvog su predsjednika izabrali Žarka Domljana, a za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabrali su Stjepana Mesića, a za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske dr. Franju Tuđmana.

"Tijekom svih tih dugih stoljeća i tegobne nam povijesti, Hrvatski državni sabor bio je čuvarom suvereniteta (s izuzetkom razdoblja od 1918. do 1941.) hrvatskog naroda u odnosu na druge nacionalne i državne zajednice", rekao je dr. Tuđman u svom govoru 30. svibnja 1990.

Na Saboru se, naglasio je, događaju sva važnija zbivanja u političkom, kulturnom i vjerskom životu od srednjovjekovne do suvremene Hrvatske.

Konstituiranjem višestranačkog Sabora, formalno je okončana gotovo polustoljetna komunistička vlast u Hrvatskoj i otvoren put stvaranju demokratske i samostalne Hrvatske.

Građani su s iznimnim zanimanjem i ushitom pratili što se tog 30. svibnja 1990. događalo na Markovom trgu, u katedrali gdje je misu za Domovinu služio kardinal Franjo Kuharić, oduševljenje ljudi osjećalo se na svakom koraku.

Svečanu sjednicu, kojoj su nazočili gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske, predstavnici hrvatskoga plemstva, dio građana 'pratio' je ispred zgrade Sabora skandirajući ime dr. Tuđmana. Nakon što je izabran za predsjednika Predsjedništva, dr. Tuđman je sa saborskog prozora pozdravio građane izazvavši oduševljenje među okupljenima.

Svečarsko raspoloženje s Markova se trga u popodnevnim satima 'preselilo' na glavni zagrebački trg, a u večernjima na Jarun.

Do 2002., godine 30. svibnja slavio se kao Dan hrvatske državnosti i bio je blagdan i neradni dan. No nakon 2002. obilježava se kao Dan Hrvatskoga sabora, spomendan je i radni dan.

Kalendar blagdana Sabor je promjenio koncem 2001., - proslava Dana hrvatske državnosti 'prebačena' je na 25. lipnja, u spomen na 25. lipnja 1991. kada je Sabor donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti RH, te Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne RH.

Hrvatski sabor svečanim će prijemom obilježiti svoj dan u srijedu, 31. svibnja.

Saborsko će izaslanstvo tom prigodom položiti vijence na groblju Mirogoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙