FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Monako: ministrica Grabar Kitarović na Crans Montana forumu

ZAGREB, 24. lipnja 2006. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija je u Kneževini Monako u subotu u poslijepodnevnom dijelu Crans Montana Foruma govorila je na panelu na temu proširenja Europske unije na jugoistok Europe, priopćilo je MVPEI RH.
ZAGREB, 24. lipnja 2006. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija je u Kneževini Monako u subotu u poslijepodnevnom dijelu Crans Montana Foruma govorila je na panelu na temu proširenja Europske unije na jugoistok Europe, priopćilo je MVPEI RH.

U svom je obraćanju na temu proširenja Europske unije ministrica Grabar-Kitarović kazala kako je važno nastaviti zemljama u jugoistočnoj Europi davati jasnu perspektivu članstva u Europskoj uniji na osnovi njihovih individualnih postignuća u ispunjavanju obaveza za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Napomenula je kako je politika proširenja Europske unije jedna od najuspješnijih politika EU što dokazuju ocjene vala proširenja iz 2004. godine koje govore kako o političkom tako i o gospodarskom uspjehu zadnjeg proširenja.

Grabar-Kitarović je napomenula kako se reforme, koje se provode u procesu pristupanja Europskoj uniji, prvenstveno provode zbog dobrobiti građana država u procesu te kako je u tom smislu od posebne važnosti u proces pristupanja uključiti građane te im objektivno prezentirati prednosti i nedostatke pristupanja Europskoj uniji.

Ministrica Grabar-Kitarović u svom je obraćanju kazala da je Republika Hrvatska spremna zemljama uključenim u Proces stabilizacije i pridruživanja ponuditi iskustva stečena u procesu pristupanja. Naglasila je kako hrvatska strana ne traži povlastice u procesu pregovora nego očekuje dosljednost u ocjeni svojih postignuća te da se dinamika pregovora temelji na individualnim postignućima Republike Hrvatske.

U svom se izlaganju osvrnula na hrvatsko predsjedanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) te na inicijativu Republike Hrvatske o proširenju CEFTA-e, kao modelu gospodarske regionalne suradnje i pripremu za sudjelovanje na unutarnjem tržištu Europske unije, koja je dobila široku potporu uključujući potporu Europske komisije i Pakta o stabilnosti.

Tijekom boravka u Kneževini Monako ministrica Grabar-Kitarović otvorila je Počasni Konzulat Republike Hrvatske u Kneževini Monako na čelu s počasnim konzulom Jeanom Kerwatom, svečanom otvorenju prisustvovao je i ministar vanjskih poslova Kneževine Monako, Rainier Imperti.

Ministrica Grabar-Kitarović susrela se s monaškim Princem suverenom Albertom II, kojem je ponovila poziv da službeno posjeti Republiku Hrvatsku te je razgovarala o širenju bilateralnih odnosa, napose u području izravnih ulaganja, turizma, zaštite okoliša.

Kneževina Monako pruža Republici Hrvatskoj pomoć u razminiranju zaštićenih područja, te u ekologiji. Osobito je značajna suradnja s Oceanografskim institutom koji promovira i provodi zaštitu okoliša, posebno priobalja i podmorja.

Ministrica Grabar-Kitarović zahvalila je Princu suverenu Albertu II, kao članu Međunarodnog Olimpijskog odbora, na dosadašnjoj podršci projektima Republike Hrvatske, te ga pozvala da podrži organizaciju Mediteranskih igara 2013. godine u Rijeci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙