FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministrica Grabar-Kitarović u posjetu Španjolskoj

ZAGREB/MADRID, 9. lipnja 2006. (Hina)-
ZAGREB/MADRID, 9. lipnja 2006. (Hina)-

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović danas je za službenog posjeta Španjolskoj u Madridu sa španjolskim ministrom vanjskih poslova Miguelom Angelom Moratinosom razgovarala o političkoj i gospodarskoj suradnji dviju zemalja, pregovorima Hrvatske o članstvu u EU, stanju u regiji i drugima pitanjima.

Ministri Grabar-Kitarović i Moratinos na sastanku su istaknuli kako su hrvatsko-španjolski bilateralni odnosi vrlo dobri, bez otvorenih pitanja, a hrvatska je ministrica zahvalila na potpori Španjolske prije početka pregovora Hrvatske o članstvu u Europskoj uniji, priopćeno je iz MVP-a.

Ministri vanjskih poslova razgovarali su i o gospodarskoj suradnji, posebice u području turizma, prometa, infrastrukture i energije te o drugim pitanjima od zajedničkog interesa kao što su liberalizacija viznog režima i borba protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Govoreći o situaciji u jugoistočnoj Europi, hrvatska je ministrica istaknula kako je Hrvatskoj u interesu razvoj regionalne suradnje te da je Hrvatska izabrana u Komisiju za izgradnju mira UN-a te da sudjeluje u 11 mirovnih misija u svijetu.

Tijekom ministarskog susreta potvrđeno je da su Hrvatska i Španjolska dovršile pregovore o sklapanju bilateralnog Sporazuma o uzajamnu priznavanju i zamjeni nacionalnih vozačkih dozvola. Tom prigodom ministrica Grabar-Kitarović je španjolskom kolegi uručila usklađeni tekst Sporazuma, koji bi se trebao početi primjenjivati nakon prihvata formalnog odgovora Španjolske.

Ministrica Grabar-Kitarović susrela se u Madridu i s predsjednikom španjolskog Senata Franciscom Rojom Garciom, te ga izvijestila os dosadašnjim dostignućima Hrvatske na putu u euroatlantske integracije, posebno o procesu pregovora s EU-om.

Sudjelujući na forumu "Novo gospodarstvo", koji okuplja predstavnike diplomatskog zbora, vodeće gospodarstvenike, ugledne novinare i visoke španjolske dužnosnike, hrvatska je ministrica istaknula kako je politika proširenja jedna od najuspješnijih politika EU-a, te da se proširenje s 15 na 25 članica pokazalo gospodarski uspješnim. Gospodarski rast i povećanje stranih ulaganja glavni su pokazatelji uspješne gospodarske integracije 10 novih država članica, pretežito zemalja srednje i istočne Europe. Europska komisija u najnovijem dokumentu "Proširenje EU - dvije godine kasnije" prikazuje zadnje proširenje Unije uspješnim i u političkom i u gospodarskom smislu.

Ministrica Grabar-Kitarović je u hrvatskom Veleposlanstvu u Madridu dodijelila civilno odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića istaknutu profesoru međunarodnog prava Carlosu J. Moreiru Gonzalezu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙