FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glina: Obilježene obljetnice otpora srpskom agresoru, te osnutka ATJ Lučko i Specijalnih jedinica policije MUP-a

GLINA, 24. lipnja 2006. (Hina) - Na igralištu Sportsko-rekreacijskog centra "Banovac" u Glini svečano su - u nazočnosti izaslanstava predsjednika Republike, Vlade, Hrvatskog sabora, udruga iz Domovinskog rata te pripadnika specijalnih postrojba iz Domovinskog rata iz svih policijskih uprava - obilježene tri velike hrvatske obljetnice: 15. obljetnica osnutka Specijalnih jedinica policije MUP-a, 15. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na području Gline i 16 godina od osnutka Antiterorističke jedinice (ATJ) "Lučko".
GLINA, 24. lipnja 2006. (Hina) - Na igralištu Sportsko-rekreacijskog centra "Banovac" u Glini svečano su - u nazočnosti izaslanstava predsjednika Republike, Vlade, Hrvatskog sabora, udruga iz Domovinskog rata te pripadnika specijalnih postrojba iz Domovinskog rata iz svih policijskih uprava - obilježene tri velike hrvatske obljetnice: 15. obljetnica osnutka Specijalnih jedinica policije MUP-a, 15. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na području Gline i 16 godina od osnutka Antiterorističke jedinice (ATJ) "Lučko".

Na svečanosti, održanoj pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, obnovljena su sjećanja na otpor hrvatskih policajaca na napad srpske paravojske, predvođene ratnim zločincom Draganom Vasiljkovićem, tzv. kapetanom Draganom, na glinsku policijsku postaju, 26. lipnja 1991., samo nekoliko sati nakon što je Hrvatski sabor donio odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske (25. lipnja 1991.).

Napad srpskih terorista počeo je 26. lipnja 1991. oko 4,15 sati, i to na ophodnju hrvatske policije , a oko 4,30 sati 400-tinjak naoružanih srpskih "dobrovoljaca" iz Gline i okolice te oko 45 "martićevaca" napalo je pješačkim oružjem i minobacačima glinsku Policijsku postaju.

U tom napadu srpske paravojske poginuo je pripadnik pričuvnog sastava MUP-a Tomislav Rom iz Viduševca kod Gline, šestorica policajaca su teže i lakše ranjeni, dok je 16 policajaca i građana, koji su četiri sata uspješno i uporno branili Policijsku postaju, oko 8,10 sati, na prijevaru zarobljeno, te potom odvedeno u zatočeništvo u Knin .

Pripadnici srpskih paravojnih postrojba 20-tak su minuta držali zaposjednutom glinsku Policijsku postaju, nakon čega ju je oslobodilo i pod vlast hrvatske države vratilo stotinjak pripadnika MUP-a, specijalaca ATJ Lučko i Policijske uprave sisačko-moslavačke, te postrojbe Zbora narodne garde (ZNG).

Tri velike obljetnice hrabrim braniteljima glinske Policijske postaje, koji su prije 15 godina branili hrvatsku samostalnost, suverenost, slobodu i mir, kao i svim pripadnicima ratnih i sadašnjih postrojba specijalne policije i legendarne Antiterorističke jedinice Lučko, čestitao je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, pokrovitelj današnje svečanosti.

Predsjednik Hrvatskog sabora ujedno je čestitao i svim pripadnicima ratnih postrojba svih policijskih uprava i MUP-a, ATJ Lučko, te ratne Policijske postaje Glina, na svemu što su učinili u Domovinskom ratu u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, kao i na svemu što u vrijeme mira čine za očuvanje javnog reda i mira, te sigurnosne stabilnosti.

Istaknuo je kako sve odluke koje je tada donosio hrvatski državni vrh, na čelu s prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, te odluke koje su donosili Hrvatski sabor i Vlada, ne bi bile provedene da nije bilo domoljublja, hrabrosti i razuma pripadnika hrvatskih obrambenih snaga, posebno pripadnika ATJ Lučko i postrojba specijalne policije.

"Neovisna i suverena hrvatska država stvorena je na krvi hrvatskih branitelja i osloboditelja, krvlju naše hrvatske policije i Hrvatske vojske, naših nedužnih civila", rekao je Šeks, naglasivši da ne smijemo zaboraviti one koji su dale svoje živote za hrvatsku slobodu i neovisnost.

Istaknuo je i da hrvatskom narodu predstoji borba protiv zaborava, jer se pojavljuju krivotvorine o Domovinskom ratu i razdoblju stvaranja suverene Republike Hrvatske.

Kazao je i da postoje osobe i snage koje legendarne zapovjednike Hrvatske vojske i policije u Domovinskom ratu žele staviti na stup srama, Domovinski rat žele prikazati i proglasiti zločinačkim pothvatom, a Republiku Hrvatsku kao državu stvorenu na zločinu.

"Oni žele na optuženičku klupu staviti Hrvatsku, a mi im to nećemo dopustiti, nećemo im dopustiti da krivotvore istinu o Domovinskom ratu, jer su ovakve svečanosti, kao ova danas u Glini, najbolji dokaz da smo bili napadnuti, da smo se branili, da smo se obranili i stvorili svoju suverenu državu", naglasio je Šeks.

U ime pokrovitelja svečanosti, Hrvatskog sabora, čestitao je svim pripadnicima Policijske postaje Glina koji su prije 15 godina branili samostalnost i suverenitet Republike Hrvatske, dodajući da im Hrvatska zahvaljuje na tome što su učinili u Domovinskom ratu.

Obljetnicu su postrojenim pripadnicima ratnih postrojbi ATJ Lučko, specijalnih postrojbi MUP-a i policijskih postaja, te ratne Policijske postaje Glina, čestitali i izaslanik predsjednika Republike general pukovnik Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Vlade i državni tajnik MUP-a Ivica Buconjić, ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, predsjednik Udruge specijalne policije Hrvatske Željko Sačić, sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić i gradonačelnik Gline Marko Sremić.

U spomen na poginule pripadnike ratne Policijske postaje Glina, ATJ Lučko, te specijalnih postrojba, u glinskoj crkvi svetoga Ivana Nepomuka služena je misa koju je predvodio vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac.

Takođe su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na mjestu do temelja srušene glinske crkve.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙