FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP: Vlada se ignorantski odnos prema gospodarskom pojasu

ZAGREB, 2. lipnja 2006.(Hina) - Klub zastupnika HSP-a u Hrvatskom saboru ocijenio je danas da se Vlada ignorantski odnosi prema aktiviranju gospodarskog pojasa na Jadranu.
ZAGREB, 2. lipnja 2006.(Hina) - Klub zastupnika HSP-a u Hrvatskom saboru ocijenio je danas da se Vlada ignorantski odnosi prema aktiviranju gospodarskog pojasa na Jadranu.

HSP-ov zastupnik Tonči Tadić, koji je na konferenciji za novinare rekao da se Vlada nije očitovala o HSP-ovu prijedlogu aktiviranja tog pojasa, dodao je kako ne očekuje da će se to dogoditi prije ljetne stanke.

Jedini je odgovor bio onaj ministrice vanjskih poslova Kolinde Grabar Kitarović da je primjena ekološko-ribolovne zone odgođena do završetka pregovora s Europskom unijom o ribarstvu, rekao je.

Tadić smatra da bi pregovore o tom poglavlju trebala pokrenuti Hrvatska, umjesto da, kazao je, "čeka da pregovore inicira EU, koja to neće učiniti, budući da je Italiji u interesu da se na Jadranu održi kaotično stanje".

Naglasio je da HSP ne traži da se aktivira, kako je rekao, "imitacija u obliku Zaštićenoga ekološko-ribolovnog pojasa, kakvu traži HSS, nego puni gospodarski pojas, kako bi međunarodna pozicija Hrvatske u tom pogledu bila jasnija".

Najavio je da će se stranka za to boriti i "ostalim oblicima parlamentarne i izvanparlamentarne borbe", ali nije želio pojasniti o čemu se radi.

Tadić je teškim propustom nazvao potpisani sporazum sa SAD-om, koji vlastima te zemlje omogućuje da pretražuju trgovačke brodove pod hrvatskom zastavom ako se sumnja da prevoze oružje za masovno uništenje.

"Nejasno je što Hrvatska dobiva time što dopušta takvo sumnjičenje svojih brodara", ocijenio je Tadić, upozoravajući i da se SAD nije obvezao na nadoknadu štete za kašnjenje i srozavanje ugleda brodara. Brodarima je savjetovao da, ako naiđu na takve neugodnosti, napuste hrvatsku flotu i plove pod zastavama neke od zemalja NATO-a.

Njegov stranački kolega Pero Kovačević ustvrdio je da nadležna državna tijela ne poštuju zaključak kojim ih je Sabor u rujnu obvezao da ispitaju 1556 slučajeva pretvorbe i privatizacije, u kojima je državna revizija utvrdila nezakonitosti.

Kazao je da je HSP protiv SDP-ova prijedloga uvođenja "poreza na tajkune", ocijenivši da bi se time "lopovu priznalo da je vlasnik".

Naglasio je da HSP traži poništenje privatizacije i oduzimanje imovine u slučajevima težih nezakonitosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙