FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Janša se metlom obranio od kritika da povećava vojni proračun

LJUBLJANA, 22. lipnja 2006. (Hina) - Slovenski premijer Janez Janša odbio je u četvrtak kritike da preko mjere povećava vojne troškove na račun obrazovanja mladih, poručivši kritičarima da pometu "ispred svoga praga".
LJUBLJANA, 22. lipnja 2006. (Hina) - Slovenski premijer Janez Janša odbio je u četvrtak kritike da preko mjere povećava vojne troškove na račun obrazovanja mladih, poručivši kritičarima da pometu "ispred svoga praga".

Predstavnicima mladeži Socijalnih demokrata (SD) koji su mu predali minijaturne modele vojnih vozila, prosvjedujući tako protiv odluke da se za 260 milijuna eura kupe oklopna vozila za Slovensku vojsku, Janša je poklonio metlu, poručivši im da "pometu ispred svoga praga".

"Nisam protiv kritike, ali se ne mogu složiti s omalovažavanjem važnosti obrane u realnom svijetu u kojem živimo", rekao je Janša, upozorivši da Slovenija ima zadaće u sustavu kolektivne sigurnosti i da je članica NATO saveza.

Slovenija je odlučila kupiti 136 oklopnih vozila finske Patrie, što je izazvalo velike otpore, ne samo zato jer je odbačena ponuda domaće tvrtke Sistemska tehnika nego i zbog navoda nekih oporbenih predstavnika da je riječ o suvišnom trošku povećanja obrambenih troškova na račun zdravstva i obrazovanja.

Samo za oklopna vozila Slovenija će potrošiti 260 milijuna eura, a to je trostruko više od sredstava koja se izdvajaju za stipendiranje učenika i studenata, iznijeli su u svojim kritikama Mladi socijalni demokrati.

Janša, kojega kritičari ovih dana podsjećaju da je kao nekadašnji disident pisao protiv megalomanskih planova bivše JNA o konstruiranju jugoslavenskog supersoničnog aviona i prodaje oružja afričkim državama, tvrdi da NATO osigurava niže troškove obrane iako treba osigurati potrebnu infrastrukturu i povećati troškove obrane na dva posto nacionalnog proizvoda.

Uz metlu, Janša je mladim socijalnim demokratima predao i rezoluciju o dugoročnom opremanju slovenske vojske kojom se definiraju programi nabave opreme i naoružanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙