FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Odbijen zahtjev za pokretanjem istrage protiv Ribičiča

LJUBLJANA, 9. lionja (Hina) - Istražna sutkinja okružnog suda u Ljubljani odbacila je u petak zahtjev za pokretanje istrage protiv bivšeg istaknutog slovenskog političara Mitje Ribičiča koji se sumnjiči da je kao visoki oficir OZNA-e sudjelovao u poratnim likvidacijama u Sloveniji.
LJUBLJANA, 9. lionja (Hina) - Istražna sutkinja okružnog suda u Ljubljani odbacila je u petak zahtjev za pokretanje istrage protiv bivšeg istaknutog slovenskog političara Mitje Ribičiča koji se sumnjiči da je kao visoki oficir OZNA-e sudjelovao u poratnim likvidacijama u Sloveniji.

Zahtjev državnog odvjetništva da se protiv Ribičiča pokrene istražni postupak odbila je sutkinja okružnog suda u Ljubljani Marinka Lapajne, a o zahtjevu će sada morati odlučivati izvanraspravno vijeće troje sudaca.

Policijska istraga protiv Ribičiča pokrenuta je prije više od godinu dana na osnovi dokumenata nađenih u državnom arhivu koji se odnose na zatvorenike u ljubljanskim zatvorima OZNA-e iz proljeća 1945. godine. U to vrijeme danas 87-godišnji Ribičič bio je jedan od čelnih ljudi OZNA-e, a u dokumentaciji je pronađena lista kasnije ubijenih zatvorenika s potpisom "druga majora Mitje", što je policijski inspektor Pavle Jamnik uzeo kao potencijalni dokaz da je Ribičič kao OZNA-in istražitelj odobravao tko će biti ubijen bez sudskog postupka.

Odvjetništvo je zahtijevalo istragu i formiranje komisije koja bi trebala utvrditi okolnosti ubojstva najmanja 212 zatvorenika iz ljubljanskih zatvora neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata i znači li Ribičičev potpis u arhivskim dokumentima da je on neposredno odgovoran za njihovu smrt.

Ribičiča je istražna sutkinja ispitala u ponedjeljak u pratnji njegova odvjetnika, a on je, pročitavši napisanu izjavu, zanijekao sudjelovanje u spomenutim ubojstvima.

Policijska istraga protiv Ribičiča vodila se najprije kao sumnja na genocid, no državno je odvjetništvo u travnju ove godine u zahtjevu za pokretanje istrage to prekvalificiralo u sumnju na zločin protiv civilnog stanovništva.

Ribičičev odvjetnik Peter Čeferin u ponedjeljak je javno optužio policiju da je na njegova klijenta vršila psihološki pritisak jer je pred njegovom zgradom mjesec dana bio parkiran kombi kriminalističke policije s opremom za prisluškivanje. Policija je takve navode odbila.

O poratnim likvidacijama pripadnika raznih vojski i civila u Sloveniji neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata Ribičič je 1994. godine svjedočio i pred tadašnjom istražnom parlamentarnom komisijom, niječući da je u likvidacijama imao aktivnu ulogu, te sugerirao da ih je politički odobrio jugoslavenski državni vrh, a provodila jugoslavenska vojska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙