FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić priredio primanje u povodu Dana državnosti

ZAGREB, 21. lipnja 2006. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić u srijedu je u povodu Dana državnosti, 25. lipnja, priredio primanje za visoke državne dužnosnike, predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti te vjerske velikodostojnike i predstavnike diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj.
ZAGREB, 21. lipnja 2006. (Hina) - Predsjednik Stjepan Mesić u srijedu je u povodu Dana državnosti, 25. lipnja, priredio primanje za visoke državne dužnosnike, predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti te vjerske velikodostojnike i predstavnike diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj.

Pozdravljajući okupljene uzvanike, među kojima su, uz ostale, bili premijer Ivo Sanader te potpredsjednik Hrvatskog sabora Mato Arlović, predsjednik Mesić je naglasio kako od državne vlasti očekuje da nastavi raditi na stvaranju uvjeta za povećanje rasta bruto domaćeg proizvoda.

"Od tijela državne vlasti očekujem da još aktivnije nastave raditi na prestrukturiranju gospodarstva i da stvaraju uvjete za povećanje godišnjeg bruto domaćeg proizvoda na pet i više posto. To je uvijet za povećanje zaposlenosti i životnog standarda", kazao je Mesić.

Naglasio je kako je 25. lipnja 1991., kada je Hrvatski sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, jedan od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti.

Dodao je kako se ove godine 15., jubilarni Dan državnosti Republike Hrvatske, slavi u ozračju istih obljetnica stvaranja Hrvatske vojske (HV) i prvih pobjeda u Domovinskom ratu, te je zahvalio svima koji su sudjelovali u obrani i oslobađanju samostalne hrvatske države.

"Ovogodišnja proslava događa se i u godini kada smo stvarno započeli pregovore o budućem članstvu u Europskoj uniji", kazao je Mesić.

Napomenuo je da osim zakonskih prilagodbi, u tom procesu ostaju unutarnje i vanjske političke zadaće, a kada je riječ o društvenim reformama koje treba provesti tu je prije svega riječ o reformama pravosuđa te zdravstvenog i prosvjetnog sustava.

Predsjednik je ocijenio da je Hrvatska postigla znatan napredak, dodavši kako očekuje da on bude vrednovan od euro-atlanskih struktura. No, rekao je, buduće članstvo u EU i NATO savezu, kojem također težimo, nije samo stvar odluke političke vlasti već je to i stvar svih građana.

Također je rekao da zbog loših demokratskih trendova aktivna populacijska i obiteljska politika treba biti jedna od glavnih briga sadašnje i svake buduće Vlade.

"Zadaća je mnogo, ali nemamo pravo na malaksalost, bezvoljnost ili ravnodušnost", kazao je predsjednik Mesić, ocjenivši da su uspjesi postignuti u posljednjih 15 godina zaista povijesni. "Stoga budućnost gledam s optimizmom, vjerujem u uspjeh naših nastojanja", kazao je.

U nastavku prijama u Uredu Predsjednika u povodu Dana državnosti, 200-tinjak uzvanika nastavilo se družiti na prigodnom domjenku, uz glazbu jazz orkestra Hrvatske ratne mornarice (HRM).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙