FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska poduzeća će proizvoditi finsko oklopno vozilo

LJUBLJANA, 21. lipnja (Hina) - 50 slovenskih poduzeća postiglo je dogovor da će sudjelovati u proizvodnji oklopnog vozila AMV 8x8 finskog proizvođača Patria od sljedeće godine do 2012.
LJUBLJANA, 21. lipnja (Hina) - 50 slovenskih poduzeća postiglo je dogovor da će sudjelovati u proizvodnji oklopnog vozila AMV 8x8 finskog proizvođača Patria od sljedeće godine do 2012.

Slovenskoj vojsci trebalo bi biti isporučeno 136 komada tog vozila i time će biti zamijenjeni već konzervirani tenkovi T-55 bivše JNA koji su do nedavno bili u upotrebi. S novim oklopnim vozilima slovenska vojska će se bolje uključiti u međunarodne mirovne misije.

Predstavnici koncerna "Gorenje", "Patria" i "Rotis", koji u Sloveniji zastupa finskog proizvođača, objavili su u srijedu na konferenciji za novinare u Ljubljani, da su se dogovorili o osnivanju zajedničke tvrtke za proizvodnju spomenutog oklopnog vozila u Sloveniji i da je pismo o namjeri da sudjeluju u tom poslu već potpisalo pedeset slovenskih tvrtki.

"Gorenje" ovaj projekt vidi kao dugoročnu šansu i poziva slovensku industriju da mu se pridruži, rekao je direktor Gorenja Franjo Bobinac.

Zamjenik direktora finske Patrie Heikki Hulkkonen izajvio je da je vozilo za koje se odlučilo slovensko ministarstvo obrane odličan primjerak četvrte generacije oklopnih vozila i da ga serijski već prodaju finskoj i poljskoj vojsci.

Činjenica da je posao povjeren finskom proizvođaču, a ne domaćoj Sistemskoj tehnici, koja je po tvrdnjama vlade ponudila slabije vozilo i slabije uvjete, u Sloveniji je izazvala oštre polemike i prosvjede zaposlenih u Sistemskoj tehnici i sindikata metalaca.

Nezadovoljna je i oporba pa je za sljedeći utorak sazvana izvanredna sjednica parlamentarnog odbora za obranu s obzirom na to da je riječ o do sada najvećoj nabavi slovenske vojske, a vrijednost posla iznosi 260 milijuna eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙