FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba o tragediji u Srebrenici

ZAGREB, 20. lipnja 2006. (Hina) - Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba u muzeju Mimara je upriličilo izložbu fotografija pod nazivom "8372 nisu došli", kojom se obilježava 11. godišnjica srebreničke tragedije.
ZAGREB, 20. lipnja 2006. (Hina) - Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba u muzeju Mimara je upriličilo izložbu fotografija pod nazivom "8372 nisu došli", kojom se obilježava 11. godišnjica srebreničke tragedije.

"Nisu došli" sintagma je koju izgovaraju srebreničke žene kada govore o svojim sinovima, muževima, očevima i rođacima, a njome se ujedno želi osnažiti i prenijeti glas srebreničkih žena koje već 11 godina traže pravdu za svoje najbliže, navodi se u materijalima za izložbu.

Pred strahotom srebreničkog zločina rječit je samo nijemi krik, ali žene Srebrenice ni nakon 11 godina ne posustaju i s jednakom upornošću traže svoje najbliže. Broj od 8372 žrtve još uvijek nije konačna bilanca srebreničkog genocida, već broj onih čije je posljednje ostatke pronašla i identificirala Komisija za traženje nestalih, ističe se u materijalima za izložbu.

Na izložbi sudjeluje 5 bosanskohercegovačkih autora mlađe generacije koji su, svaki na svoj način, prošli kroz iskustvo rata u opkoljenom Sarajevu.

To su: Andrej Đerković, Anur Hadžiomerspahić, Šejla Kamerić, Tarik Samarah i Ajna Zlatar. Oni kroz različite umjetničke medije promišljaju srebreničku tragediju, i na vrlo izravan i snažan način svjedoče o zločinu koji se dogodio. Postav izložbe osmislio je sarajevski arhitekt Nedžad Hrelja.

Na otvorenju izložbe govorili su predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba Tarik Kulenović, predsjednik Hrvatskog centra PEN-a Zvonko Maković, a izložbu je otvorio gradonačelnik Milan Bandić.

On je, uz ostalo, podsjetio kako je prošlo 11 godina od srebreničkog genocida u kojem su nestale 8372 osobe, a broj još uvijek raste. Obilježavajući Srebrenicu u Zagrebu i Republici Hrvatskoj, podižemo svijest građana da ovakvi primjeri u povijesti ostanu usamljeni, ali ne i zaboravljeni, kako se ovakve tragedije više nikada ne bi ponovile", istaknuo je Bandić.

Dodao je da "danas kad se nalazimo na pragu ulaska u Europsku uniju, smatramo svojom moralnom odgovornošću podsjećati na te strašne događaje i tražiti njihovo rasvjetljavanje". Čestitao je umjetnicima, stvarateljima ove osebujne izložbe na izuzetnom trudu koji je rezultirao, kako je kazao, "još jednom umjetničkom dimenzijom sjećanja na zločine u Srebrenici. Ovakvim obilježavanjem čuvamo sjećanja na sve stradale, a žrtvama odajemo počast", rekao je Bandić.

Tarik Kulenović je najavio da će se u Zagrebu svake godine obilježavati sjećanje na tragični srebrenički događaj.

Izložba će biti otvorena do 3. srpnja, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙