FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: održan okrugli stol o antisemitizmu

ZAGREB, 20. lipnja 2006. (Hina) - Na antisemitističke izgrede treba odmah reagirati te pronaći način kako što učinkovitije suzbijati takve pojave, rekao je Žarko Puhovski na okruglom stolu o antisemitizmu održanom danas u Židovskoj općini u Zagrebu.
ZAGREB, 20. lipnja 2006. (Hina) - Na antisemitističke izgrede treba odmah reagirati te pronaći način kako što učinkovitije suzbijati takve pojave, rekao je Žarko Puhovski na okruglom stolu o antisemitizmu održanom danas u Židovskoj općini u Zagrebu.

Predsjednik Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus ocijenio je u svom uvodnom izlaganju kako nije mogao vjerovati da će u godini obilježavanja 200. obljetnice židovske zajednice u Zagrebu trebati organizirati skup o antisemitizmu.

"Skup je organiziran zbog antisemitskih pisama upućenih Židovskoj općini u Zagrebu i nedavnoga fizičkog napada na rabina Zvi Eliezera Aloniea", rekao je.

Po njegovim riječima, razlozi napada na rabina i židovsku zajednicu, uz ine su, i 750 medijskih priloga emitiranih na televiziji ili objavljenih u novinama, u kojima se napada zagrebačka Židovska općina.

Puhovski smatra kako novija povijest pokazuje da antisemitizam ima uporište u nacionalizmu i socijalnim elementima koji su Židovima omogućili da kao pioniri radništva u 19. stoljeću postanu prvi građani Europe. Drži kako se antisemitizam očituje i u kritici politike izraelske države te kako nije uvijek usmjeren protiv Židova, nego se očituje i u odnosu prema drugim manjinama.

"Borbom protiv antisemitizma pomažemo Hrvatskoj da se obrani od samorazaranja antisemitizmom", izjavio je.

Psihologinja Mirjana Krizmanić pojavu antisemitizma vidi u nedostatku tolerancije u hrvatskom društvu.

Saborski zastupnik Milorad Pupovac smatra kako antisemitizam stvara negativan odnos prema manjinama. "Sve dok Ustav i zakoni ne budu važniji od hrvatstva, postojat će antisemitsko ponašanje", rekao je.

Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine Furio Radin ocijenio je kako se prekasno reagiralo na nedavne antisemitske izgrede. Zauzeo se također za više edukacije iz područja antisemitizma u školskim knjigama.

Šef misije OESS-a u Hrvatskoj Jorge Fuentes pozvao je na borbu protiv ksenofobije, diskriminacije i rasizma, a tajnik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog Juraj Zečević izrazio je žaljenje zbog napada na rabina i Židovsku općinu. Svako nasilje, pa tako i antisemitizam, u suprotnosti je s Isusovim evanđeljem, rekao je.

Direktor Centra "Simon Wiesenthal" u Jeruzalemu Ephraim Zuroff smatra da su ksenofobija i antisemitizam u porastu u postkomunističkim zemljama. Kako bi se u Hrvatskoj suzbile takve pojave, po njegovim riječima, potrebno je da Hrvati priznaju krivnju, organiziraju izobrazbu i komemoracije o holokaustu i žrtvama, a uz učenike, potrebno je, kako je dodao, podučavati i hrvatske učitelje o holokaustu.

Na Zuroffov poziv da Hrvati moraju priznati krivnju reagirao je Puhovski, koji smatra da za logor Jasenovac nisu krivi svi Hrvati. "Riječ je o odgovornosti, a ne o kolektivnoj krivnji naroda", rekao je.

Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Martin Oršolić osudio je sve navedene izgrede najavivši stručnu promjenu sadržaja u školskim udžbenicima.

Greg Delawie iz američkoga veleposlanstva u Zagrebu ocijenio je antisemitizam globalnom pojavom. Pohvalio je hrvatsku suradnju s američkim i izraelskim veleposlanstvom u izobrazbi učitelja o holokaustu te memorijalno obilježavanje mjesta gdje su stradale žrtve.

Potpredsjednica ŽOZ-a Sanja Zoričić Tabaković nije zadovoljna javnom reakcijom u medijima na antisemitske izgrede. "Reakcije su najbolji način da djecu odgojimo u toleranciji", napomenula je.

"Jedno je hrvatski narod, a drugo država", napomenula je Zora Dirnbach, dodavši: "Kada ne bi bilo tako, onda vjerojatno danas nitko od nas ne bi ovdje sjedio."

"Ova vlast također nije reagirala na kampanju koja se u medijima vodila protiv Židovske općine", rekla je.

Na današnjem okruglom stolu među inima sudjelovali su izraelski veleposlanik Shmuel Meriom, njemački veleposlanik u Zagrebu Juergen Stacks, saborski zastupnik Nikola Mak i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙