FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na snagu stupio novi Pravilnik o utvrđivanju cijena naftnih derivata

ZAGREB, 20. lipnja 2006. (Hina) - Današnjom objavom u Narodnim novinama, na snagu je stupio novi Pravilnik o utvrđivanju cijena naftnih derivata u Hrvatskoj.
ZAGREB, 20. lipnja 2006. (Hina) - Današnjom objavom u Narodnim novinama, na snagu je stupio novi Pravilnik o utvrđivanju cijena naftnih derivata u Hrvatskoj.

Pravilnikom se utvrđuje najviša razina cijena naftnih derivata za poduzeća i pojedince koji se bave proizvodnjom ili uvozom te trgovinom na malo naftnim derivatima.

Kao i kod starog pravilnika, i u novom je propisana mogućnost promjene cijena naftnih derivata svakih 14 dana, a dan primjene novih cijena je utorak, u 0,01 sati.

Ako u obračunskom razdoblju dođe do povećanja ili smanjenja osnove za obračun bilo kojeg derivata za 2 posto u odnosi na postojeću cijenu, obavit će se korekcija prodajnih cijena pojedinog derivata.

Cijene derivata i dalje će se utvrđivati prema prosječnoj cijeni derivata na mediteranskom tržištu, odnosu tečaja dolara i kune te iznosu uvozne carine.

U novom pravilniku određena je marža za plavi dizel od 30 lipa po litri tog goriva.

Troškovi i prodajna marža za ostala dizelska goriva i benzine i dalje će biti 60 lipa po litri, a marža za loživo ulje 40 lipa po litri.

Pravilnik propisuje i to da se na prodajnu cijenu naftnog derivata na veliko dodaje svota za financiranje rada Agencije za obvezne zalihe i financiranje obveznih zaliha nafte i naftnih derivata. Tu svotu godišnje utvrđuje Vlada, na prijedlog Agencije za obvezne zalihe. Kako Vlada tu odluku još nije donijela, iznos za financiranje rada Agencije određen je u visini od 120 kuna po toni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙